Tribina: Grga Čvarak - dijete u riziku? Što možemo mi?

01.03.2018.

Uoči premijere predstave GRGA ČVARAK, Gradsko kazalište lutaka Split u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira javnu tribinu pod nazivom Grga Čvarak – dijete u riziku? Što možemo mi?, namijenjenu  odgajateljima, učiteljima, pedagozima, psiholozima, logopedima, socijalnim pedagozima i rehabilitatorima koji se u svom životu i radu susreću s izazovom odgoja i edukacije djece s problemima u ponašanju, odnosno različitim ponašanjima koja utječu na svakodnevno funkcioniranje djeteta.

U svojoj novoj predstavi, prema motivima poznate pjesme Ratka Zvrka, odnosno lika Grge Čvarka, dječaka neobuzdane naravi i  impulzivnosti,  Gradsko kazalište lutaka će se baviti djecom koja ne mogu kontrolirati svoj psihomotorni nemir,  koja se teško uklapaju, koju druga djeca izbjegavaju i koja ne znaju kako ispuniti očekivanja okoline.  Osjećaji nemoći i krivnje, zbunjenosti i nepripadanja donose im duboku patnju i posljedično ih „guraju“ u rizična ponašanja.

S posjetiteljima tribine će o izazovima rada s takvom djecom u vrtiću i učionici,  unutar potkapacitiranog i preopterećenog sustava,   razgovarati socijalni pedagog dr.sc.Toni Maglica, dok će svoj umjetnički pristup ovom složenom problemu, odnosno liku Grge Čvarka, izložiti redatelj predstave Dario Harjaček, u suradnji s ansamblom predstave.

Moderatorica tribine je viša savjetnica Luči Lončar iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Premijera predstave „Grga Čvarak“, prema dramatizaciji Ane Prolić i u režiji Darija Harjačeka, održat će se u GKL-u Split  17. ožujka 2018.