Koncept i ciljevi

KONCEPT I CILJEVI FESTIVALA HRVATSKE DRAME ZA DJECU „MALI MARULIĆ“

Festival Mali Marulić je utemeljen 2008. godine i organiziran od strane Gradskog kazališta lutaka Split. Festival svake godine okuplja najbolje predstave nastale prema hrvatskom literarnom predlošku, u izboru selektora programa.

CILJEVI FESTIVALA SU:

  1. Motiviranje i osuvremenjivanje kazališne produkcije temeljene na hrvatskom literarnom predlošku za djecu i mlade
  2. Motiviranje domaćeg dramskog pisma za djecu i mlade
  3. Stvaranje profesionalnog kulturnog sadržaja za djecu u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  4. Razvijanje potreba za kulturnim sadržajima kod djece i mladih kroz raznolikost estetskih, tematskih, problemskih i produkcijskih sadržaja

,,Mali Marulić” je festival jedinstvene koncepcije, precizno lociran u mjesto i vrijeme događanja. Događa se u Splitu u travnju, mjesecu obilježavanja objavljivanja Marulićeve Judite.

Zbog svoje koncepcije i ciljeva, Mali Marulić je od neprocjenjive važnosti za hrvatsko kazalište za djecu. Selekcijski postupak u sastavljanju glavnog programa i festivalske nagrade motiviraju kazališta na sudjelovanje, što znači i na postavljanje hrvatskih autora, kao preduvjet sudjelovanja na festivalu.

Ne manje važno, festival putem Natječaja, koji je njegov sastavni dio, motivira pisce da pišu za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Posljedično, veći broj kvalitetnih tekstova potiče produkciju predstava hrvatskih autora i pisaca. Time Mali Marulić u svim svojim segmentima snažno motivira kazališnu produkciju predstava hrvatskih autora.

Festival Mali Marulić izuzetno je važan i za grad Split jer je riječ o još uvijek jedinom festivalu profesionalnih kazališta za djecu u gradu, ali i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Festivalske izvedbe odigravaju se na pozornicama nekoliko splitskih kazališta, dok se prateći programi, poput slušaonica radio-igre i čitanja nagrađenih tekstova događaju u knjižnicama, osnovnim školama i drugim adekvatnim prostorima.

Putem web stranice na kojoj objavljuje nagrađene tekstove, festival promovira hrvatske pisce i domaće dramsko pismo za djecu.

U 2021. godini obilježila se petstota godišnjica objavljivanja Marulićeve Judite, a održavanjem festivala koji promiče hrvatsku književnost i nosi ime njezina oca, GKL Split je uveličao ovaj značajan jubilej.

PROGRAM FESTIVALA sastoji se od glavnog programa (izvedbe selektiranih predstava) i pratećih programa (čitanja nagrađenih tekstova, slušaonice radio-igre, predstave izvan konkurencije, promocije,..).

Glavni program sastoji se od izvedbi selektiranih predstava u natjecateljskom dijelu programa (prosječno 8 ansambala, 10 – 14 izvedbi), a redovan prateći program od čitanja nagrađenih tekstova Natječaja za dramski tekst (u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, program u Gradskoj knjižnici ili HNK);radio –igre za djecu u osnovnim školama, u suradnji s Dramskim programom HRT-a.

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.