POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

17.05.2022.

Premijera predstave „Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu“, 21. svibnja, u Gradskom kazalištu lutaka Split!

Posljednja ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Split je predstava „Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu“ prema motivima „Regoča“ Ivane Brlić Mažuranić i tekstu Ivane Vuković u prilagodbi  Branimira Rakića, kojemu je režija ove predstave ujedno i diplomska  pri Studiju lutkarske režije Umjetničke akademije u Osijeku.

Branimiru Rakiću ovo je treća režija u njegovom matičnom kazalištu, a uspjeh i velik broj izvedbi ranijih predstava „Paško u knjižnici“ i „Palčica“, kao i općeniti nedostatak lutkarskih redatelja u Hrvatskoj, motivirali su ga za nastavak formalnog obrazovanja u polju lutkarske režije.

Za diplomsku predstavu odabrao je tekst Ivane Vuković koja je na motivima „Regoča“ Ivane Brlić Mažuranić ispisala novi tekst iskoristivši potencijal dječaka Ljilje da postane punokrvni protagonist koji će inzistirati na pravdi, dok je Kosjenkine vilinske čarolije preselila u sferu realne čarolije koju osjetimo svaki put kad nastupi ljudska sloga. 

Redatelj ističe kako su u bajci „Regoč“ koja je poslužila kao predložak tekstu i predstavi, kao glavnu okosnicu priče prepoznali upravo ljudsku neslogu, njene uzroke i posljedice, ali i poziciju djeteta u takvom nezahvalnom okruženju za odrastanje. Djeca su u takvim situacijama žrtve konflikata odraslih, a svijet koji im odrasli ostavljaju ne daje im mogućnosti za razvijanje u odrasle osobe koje bi taj isti svijet mogle učiniti boljim i pravednijim.  Ono što im umjetnici mogu dati jest kazališna čarolija u kojoj su upravo djeca pokretači promjena na bolje.

Predstava „Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu“ u najboljem mogućem vremenu šalje poruke u kojima poziva na mir i slogu kao zalog bolje budućnosti za našu djecu.

Lutke, kostime i scenu kreirala je Danira Matošić, a glazbu prema tradicionalnim motivima skladao je Matija Antolić.

U predstavi igraju Sanja Vidan, Stipe Gugić, Ivan Medić, Alin Antunović, Milena Blažanović, Milana Buzolić i Justina Vojaković Fingler.

Predstava će premijerno biti izvedena u subotu, 21. svibnja u 19h.