17. MALI MARULIĆ 2024.

1 termin
Za uzrast: 10+
Trajanje: 65 min.

Tamara Kučinović

ŠAPAT DUŠE

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

REDATELJICA: Tamara Kučinović / SCENOGRAF: Davor Molnar / KOSTIMOGRAF: Davor Molnar / AUTORICA LUTAKA: Alena Pavlović / KOSTIMOGRAFKINJA LUTAKA: Alena Pavlović / SKLADATELJI: Ivana Đula i Luka Vrbanić / AUTOR VIDEO PROJEKCIJA: Damir Chytil / OBLIKOVATELJICA SVJETLA: Tamara Kučinović / INSPICIJENT: Sanjin Roţić  

Uloge:

IDRIS: Filip Eldan

BAKA: Ljiljana Bogojević

TATA, SKROMNO MUDAR ČOVJEK S KOZOM: Nikša Eldan

YUSRA, ŽENA S NAJMEKŠIM GLASNOM NA SVIJETU: Sara Ipša

NEIZDRŽIVO USAMLJENI ČOVJEK, ISTETOVIRANI MANGUP: Marinko Leš

 

Postoji ta jedna svjetla točka u središtu svakog ljudskog bića. Ona zbog koje ponekad, ako imamo vraške sreće, osjećamo zašto smo ovdje. Zašto dišemo, živimo, jedemo, hodamo, volimo i sve ostale važne stvari. To je naša suština. Bit. Esencija. Srž. Zovite ju kako hoćete. Ono po čemu je netko baš ono što jeste i ništa drugo. Priroda nekog bića bez koje to biće ne bi bilo to što jeste. Ona je mi. Mi smo ona. Jedno bez drugog ne može. S njom se rodimo i ona jednostavno jest.
Ovo je priča o ljudima koji su preko noći izgubili svoju suštinu, zakopali ju duboko u središte sebe i na nju zaboravili. Ovo je priča o ljudima kojima je naprasno oduzeto ono po čemu su oni baš oni i nitko drugi. O ljudima koju su postali ime i broj. O ljudima koji su u sekundi izgubili dom. Dom u kojem se njihova suština odražavala u njihovim postupcima, dom u kojem je su bili baš ono što jesu i ništa drugo, dom u kojem je sreća bila njihov nazivnik. Ovo je priča o ljudima čiju su svrhu uništile bombe, maslinasto zeleni zrakoplovi, olovan fijuk metka posred plavetnog neba, kalašnjikov usred dnevnog boravka, metalan miris krvi u spavaćoj sobi i prašina. Hrpetine prašine. Ostaci njihovog doma. Života. Ljubavi. Nadanja. Želja. Njihove suštine. Ovo je priča o ljudima koju su morali napustit sebe. I postati Nitko. Ime i broj. Problem ljudskog društva. Nevažan podatak na papiru. Nitko.
Ali ovo je zapravo, na svu sreću, priča o Idrisu, o malom dječaku s voljom bagera. S voljom dovoljno snažnom da raskopa ono što je netko zakopao duboko u središte sebe, da vrati suštinu svakom biću koje je bilo primorano da postane nitko i da nađe slobodu čak i na mjestu gdje ograde rastu iz blata, gdje se prašina jede za doručak i ljudi su nitko. Ime i broj. Nitko.

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.