< Povratak

SEZONA / Program / Arhiva

Video:
Subota 18. velječe 2017. 20:00 sati

Bow vs Plectrum

Filip Novosel tambura brač / Tihomir Hojsak kontrabas
Bow vs Plectrum je nova glazbena senzacija na hrvatskoj sceni u sastavu Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka, profesionalnih akademskih glazbenika, dobitnika brojnih nagrada i priznanja. U svega godinu dana postojanja dua održali su niz koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, BiH, turneju u SAD-u , a 2016. su objavili i album naziva Bow vs Plectrum na kojem gostuju Matija Dedić, Žan Tetičkovič, Vlatko Stefanovski i Theodosii Spassov i kojeg je Jutarnji list proglasio najboljim jazz albumom godine. 
Novosel i Hojsak pišu i sviraju uzbudljivi fusion stilova zamiješan od etno glazbe do jazza, a nesvakidašnji zvuk banda temelje na ideji spajanja dvaju instrumenata - kontrabasa sviranog gudalom (Bow) i, posve neobično, tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (Plectrum). Rezultat su originalne kompozicije i u konceptu i u zvuku, koje su jedinstvena pojava na jazz i world music sceni!
Ovaj duo kombinira stilove s izvorima u etno glazbi Balkana i Panonije te suvremenom jazzu, a oba izvođača su autori originalnih skladbi koje u njihovoj virtuoznoj interpretaciji, osobito improvizacijama dodatno naglašavaju potencijal instrumenata.