Arhiva

Za uzrast: 4+
Trajanje: 44 min.

Ksenija Zec i Saša Božić

U ZVIJEZDE

Koncept, režija i koreografija: Saša Božić i Ksenija Zec /U suradnji s glumcima: Petar Konkoj Cailliau, Petra Kovačić, Andrea Majica, Tvrtko Štajcer, Justina Vojaković-Fingler  /Scenografija i kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin /Glazba: Damir Šimunović /Svjetlo: Lucijan Roki

Premijera: 7. listopada 2016.

Predstava U zvijezde u formi imaginativnog scenskog predavanja, poziva najmlađe na putovanje galaksijom, spajajući edukaciju i medij kazališta.

Svemir ili Univerzum je beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. To je ustvari vremenski prostor u kojem plovi mnoštvo nebeskih tijela i koji postoji neovisno od ljudskog znanja. Još jedna od definicija navodi da je Svemir ukupnost svega što postoji, uključujući: prostor, vrijeme, tvar, energiju, planete, zvijezde, galaksije, intergalaktički prostor i sve iza toga.

Za razliku od uobičajenih narativa, u predstavama, bajkama i pričama za djecu, koji najčešće podrazumijevaju rješenje nekog problema, sukobe ili prepreke, ova predstava nastoji govoriti o ljudskoj potrebi za avanturom i širenjem spoznaja.  U zvijezde  afirmativno i stimulativno utječe na osjete i emocije kroz specifičan vizualno-zvučni doživljaj. U neobičnom ambijentu  koji je za potrebe predstave izradila scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin,  stimulira se percepcija i mašta najmlađe publike. 

Predstava je zamišljena u formi pseudoznanstvenog predavanja: pomalo luckasti astronaut  uz pomoć svojih prijatelja, upoznat će djecu sa osnovnim konceptima ljudske predodžbe svemira ali dotaknuti se i ljudskih snova, maštanja, zabluda oko svemira. Kroz predstavu djeca će upoznati neke temeljne pojmove, kao što su sateliti, asteroidi, kometi  i crne rupe, no i psa Lajku, prvu životinju u svemiru. 

Sama predstava temeljena je na istraživanju kazališta objekta, koji su Saša Božić i Ksenija Zec započeli sa predstavama Tijelo i Glazbatorij, objema nagrađenima na festivalu Mali Marulić. Radi se o netipičnim lutkarskim predstavama u kojima glumci animiraju često predimenzionirane lutke, objekte i rekvizitu, no objekti animiraju i izvođače, u zanimljivom spoju plesa, kazališta i multimedije.

Ksenija Zec i Saša Božić

Nagrade: 

Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, 2017.

Nagrada za najbolju glumačku suigru ansamblu predstave "U zvijezde" 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Petru Konkoju za ulogu u predstavi "U zvijezde" 

Nagrada za najbolju režiju Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu "U zvijezde" 

20. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Čakovec, 2017.

Nagrada za najbolju glumačku suigru ansamblu predstave "U zvijezde"

14. dječji kazališni festival "Pozorište Zvezdarište, Beograd, 2017.

Nagrada za tekst, izbor teme i dramaturgiju Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu "U zvijezde"

Druga nagrada dječjeg žirija za predstavu "U zvijezde"

Predstava je dostupna za 48h najma ovdje

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.