Arhiva

Za uzrast: 3+
Trajanje: 45 min.

Olja Savičević Ivančević

SOM NA CILOME SVITU

Redateljica: Renata Carola Gatica /Kreatorica scenografije i lutaka: Alena Pavlović /Skladatelj: Nenad Kovačić /Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki /Asistent scenografkinje i kreatorice lutaka: Luka Duplančić /Igraju: Milana Buzolić-Vučica, Alin Antunović, Ivan Medić, Branimir Rakić, Andrea Majica i Sanja Vidan.

Premijera: 17. ožujka 2017.

Ako je točna izreka "Dom je tamo gdje su ljudi koje voliš", to bi značilo da doma nikada nisi sam.

Ali, što je to zapravo dom? Je li to neko mjesto? Ili je možda osjećaj? Je li moguće da naš dom čini samo jedno drago biće? 

Mislim da svatko od nas ima drugačiji odgovor, a oni koji traže dom moraju proći kroz prepreke i avanture prije nego što ga pronađu. 

Netko će putovati daleko, a netko će samo prijeći ulicu i upoznati zanimljivu susjedu i zgodnog susjeda. 

Neki će dječak  jednom dobiti loptu i više se nikad neće prestati igrati, dok će neku djevojčicu baka jednom odvesti u kazalište i otkriti joj ljubav za cijeli život. Ili će pak djevojčica otkriti loptu, a dječak obožavati kazalište, ma sasvim je svejedno.

Ja sam preplovila cijeli ocean, naučila novi jezik, preskočila tisuće otoka i proživjela nebrojene nevere da bih na koncu pronašla najbolji dom za sebe -  kazalište za djecu u kojem mogu pričati vrlo važne priče poput ove o samoći koja je jednako teška i djetetu i odraslom čovjeku.

Naš junak Ivan nije mogao ostaviti svoj otok, jedini dom koji je poznavao, makar je silno čeznuo za barem jednim prijateljem ili prijateljicom, diteton ka co je i som. Zato je cijeli dom povukao za sobom u ludu avanturu te potrage za drugim djetetom.

Ne znam je li ovo zapravo moguće, ali jedno sigurno znam: dok dijelimo čaroliju kazališta, nitko od nas neće biti sam i dok traje predstava, svi smo doma.

Renata Carola Gatica

Dramski tekst „Som na cilome svitu“ Olje Savičević Ivančević nagrađen je prvom nagradom Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu „Mali Marulić“ 2015. godine. 

Nagrade: 

50. Međunarodni lutkarski festival PIF, Zagreb, 2017.

Nagrada za najbolju scenografiju Aleni Pavlović

Nagrada za najbolje oblikovanje svjetla Lucijanu Rokiju

Nagrada TIBOR SEKEJ za najhumaniju poruku

11. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, Split, 2018.

Nagrada za najvolju scenografiju i lutke Aleni Pavlović 

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.