Arhiva

Za uzrast: 3+
Trajanje: 45 min.

Hans Christian Andersen

SNJEŽNA KRALJICA

Dramatizacija: Lada Martinac Kralj

Dramatizacija: Lada Martinac Kralj /Redatelj: Goran Golovko /Kreator lutaka i scene: Ivica Tolić /Skladatelj: Jakša Matošić  /Koreograf: Antonio Rell  /Lutke animiraju i uloge tumače: Andrea Majica, Sanja Vidan, Ivan Medić, Branimir Rakić, Alin Antunović, Ivica Beatović i Milena Blažanović.

O čemu je riječ?

Vi svi znate ovu lijepu Andersenovu bajku. Uz nju smo mi malo veći tonuli u san, kasnije smo uspavljivali njome našu djecu, a naša će djeca svoju Â… I tako to ide već gotovo dva stoljeća. A zašto je to tako?
Sjećam se Â…. Uz meki glas majke iza spuštenih kapaka prostirao se nepoznat svijet bjeline, savršeno lijep u svojoj praznini i preciznosti oblika. Toliko hladan da ni bol ne možeš osjetiti. A onda bi u tu bjelinu ušla jedna ruža k'o kaplja krvi, k'o srce vatre Â….
Hans Christian Andersen, taj veliki mag bajke, uspio je stvoriti svijet u kojem je dječja mašta slobodna i kreativna. I ne samo dječja.
Eto zato ova priča živi stoljećima, zato je volimo i zato nam je uvijek iznova izazov.

Z.M.


Tko je to bio djeco?

Hans Christian Andersen rođen je 1805. godine u gradu Odenseu na otoku Flyn u Danskoj. Kao dijete bio je jako osjetljiv i patio je od raznih strahova. Otac mu je bio siromašan glumac i pisac, a majka pralja. Hans Christian je bio jako vezan za oca koji mu je otvorio svijet literature i kazališta. Nakon očeve smrti, tada je imao 14 godina, otišao je u Kopenhagen gdje je pokušao ostvariti karijeru pjevača i plesača. Imao je prekrasan sopran zbog kojega je uspio ući u Royal Theater. Ali kada mu se glas počeo mijenjati izgubio je posao.
Jedan od direktora Royal Theater, Jonas Collin, pomogao mu je da se školuje, jer Andersen nije imao nikakvo obrazovanje.
Pisao je putopise, pjesme, romane, kazališne komade, a proslavile su ga bajke i priče koje je počeo objavljivati 1835. godine. Inspiriran velikom tradicijom ŤPriča iz tisuću i jedne noćiÅ¥ i bajkama koje su prikupljala braća Grimm, Andersen je postao otac moderne bajke. Štoviše Andersenova su djela uglavnom originalna. Samo je 12 od 156 poznatih bajki koje je napisao temeljeno na narodnim pričama.
Umro je kao počasni profesor i građanin zavičajnoga grada 1875. godine. Danas najveća nagrada za dječju književnost nosi njegovo ime.
 

Nagrade:

20. festival SLUK-a, Osijek, 2005.

Nagrada za najbolju glumačku kreaciju:
- Branimiru Rakiću za ulogu Vraga,
- Ivanu Mediću za ulogu Mačka,
- Andrei Majici za ulogu Gerde.

Nagrada za kreaciju lutaka i kostima Ivici Toliću.
Nagrada za najbolju predstavu prema sudu dječjeg žirija.

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.