Sezona 2023. — 2024.

1 termin
Za uzrast: 13+

Koprodukcija s ,,Boom!Teatar''

Romeo i Julija – Error 404

Autorski projekt prema motivima teksta Elvisa Bošnjaka "Rebro"

Redateljica: Anastasija Jankovska Dramaturg: Elvis Bošnjak Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki  Oblikovatelj tona: Franko Perić  Inspicijentica: Željana Cvitanović    Igraju: Matej Đurđević i Laura Bošnjak   Premijera: 4. veljače 2023.

Režija: Anastasija Jankovska

Dvoje mladih glumaca izlaze na scenu kako bi otkazali predstavu Romeo i Julija, koja je tu večer trebala biti izvedena premijerno u našem kazalištu. Njihovi stavovi o glumi toliko su različiti da se on i ona na pozornici ne mogu sresti. On, naime, izvodi glumačku transformaciju, kojom postaje Romeo, veronski plemić iz 16. stoljeća, a ona tvrdi da ona već jest Julija, u svomu stoljeću. Zbog te nesuglasice predstave Romeo i Julija ne može biti.  Rastvarajući svoje razloge i odnos prema kazalištu i glumačkoj umjetnosti, oni tragaju za zajedničkom scenskom istinom. Predstava Romeo i Julija - Error 404, edukativna je posveta kazalištu i glumačkoj umjetnosti, scenskom partnerstvu i kazališnoj publici.

''Svaka je predstava na ovome svijetu ili predstava o ljubavi ili o nedostatku ljubavi, tako je i ova svojevrsna „posveta“, „priznanje“, ljubavi prema svemu onome „tajnovitome“, skrivenom od očiju gledatelja - o ljubavi stvaranja predstave, o ljubavi prema svakodnevnom, mukotrpnom procesu „poradanja“ iste, o borbi kako sa osobnim, „privatnim“, strahovima i nesigurnostima, koje posjedujemo svi do jednoga koji stupamo na scenu, te o pokušaju iznjedrivanja i ostvarivanja zajedništva s kolegama, s kojima krećemo na „putovanje“ zvano - stvaranje predstave.
Dvoje glumaca, preko općepoznatoga predloška Sheakespearovog klasika „Romeo i Julija“ pokušava odgovoriti na pitanje ispravnosti „bivanja“ u scenskom prostoru, jednog ili drugog pristupa današnjem kazalištu, ispravnosti jedne ili druge, potpuno različite, ali isto tako legitimne metode
rada na tekstu starom više od 400 godina.  Podižemo kulise i otkrivamo „običnom“ gledatelju samo „tkivo“ svakodnevnoga života u kazalištu, puštamo ga da zaviri u naše glumačke strahove i nesigurnosti, upućujemo ga u izazove igranja „škakljivih“ ljubavnih prizora i u mukotrpno traženje
one, ponekad, tako teško dostižne „istinitosti“ i iskrenosti bivanja tu i sada, u ovom trenutku, pred baš ovom publikom, s upravo ovim partnerom, na gotovo praznoj, ogoljenoj sceni. Bez gledatelja nema kazališta, zajedno pristajemo na kazališnu „obmanu“, zajedno, uvijek iznova, stvaramo
„kazališnu magiju“, zbog koje i danas, tisućama godina nakon postanka kazališta, još uvijek rado idemo baš u njega.''

                          (Anastasija Jankovska, cijeli tekst dostupan je ovdje.)

U Gradskom kazalištu lutaka Split, 4. veljače u 19 sati premijerno će biti izvedena predstava "Romeo i Julija - Error 404". Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija (01.02.2023.)

U sklopu večernje scene GKL-a Split ove subote očekuje vas premijera predstave ''Romeo i Julija - Error 404'' Dalmacija Danas (01.02.2023.)

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.