Arhiva

Za uzrast: 3+
Trajanje: 45 min.

Lada Martinac Kralj

POBUNA U POSTOLARSKOJ RADIONICI

po motivu priče Želimira Hercigonje

Redatelj: Ivan Leo Lemo /Asistent redatelja: Ivan Medić  /Koreografkinja: Maja Đurinović  /Kreator lutaka i kostima: Patricio Aguerr /Scenografkinja: Vesna Režić /Glazba i izbor glazbe: Zvonimir Dusper Dus /Oblikovanje videa: Dejan Flajšman /Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki

Svečana praizvedba: 4. prosinca 2013.

Uloge: Alin Antunović, Nikša Arčanin, Ivica Beatović, Milena Blažanović, Milana Buzolić-Vučica, Andrea Majica, Ivan Medić, Branimir Rakić i Sanja Vidan. 

Majstor postolar Karlo bio je nadaleko poznat po svom umijeću i jedinstvenim cipelama koje je izrađivao. Kupci su posjećivali njegovu radionicu  i divili se postolarskim remek-djelima, ali i u čudu odlazili praznih ruku jer Karlo cipele nipošto nije prodavao.  Brinuo je o njima, nježno im skidao prašinu, preslagivao, gledao s divljenjem i ljubavlju i neumorno pravio nove. Mjesecima i godinama cipele su posve beskorisne stajale na policama i u izlogu, sve dok jedne večeri nisu odlučile otići i pronaći noge koje će ih s veseljem nositi.

Po čemu smo mi - mi?

Svaki predmet, svaka tvar, svaka pojava, svako živo biće, svaki čovjek ima u sebi nešto što ga suštinski definira. Nešto što ga najpreciznije opisuje i čini različitim od ostatka svijeta, ali mu i otkriva svrhu u tom istom raznolikom svijeku. Na primjer, sunce je sunce jer ima svjetlost i toplinu, voda je voda jer je tekuća, prozirna, bez okusa i bez mirisa, sol je sol jer je slana i tako dalje, i tako dalje. A po čemu je čovjek - čovjek? Pa za početak, po sposobnosti da se uopće upita " zašto sam ja tu" i "tko sam ja"?  Ali ono što nas zapravo definira je sposobnost, potreba i funkcija da volimo i budemo voljeni.

Naš postolar Karlo, tu jednostavnu istinu nije znao i zato su njegove cipele u potrazi za slobodom od njega pobjegle. Kako je Karlo shvatio da ljubav i posjedovanje nisu isto, saznat ćete u našoj predstavi.

 Ivan Leo Lemo
Iz pressa:

"Pobuna u postolarskoj radionici" oduševila sve uzraste! (Živana Šušak, portal DALMACIJANEWS, 5.12.2013.)

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.