Arhiva

Za uzrast: 16+
Trajanje: 80 min.

Ana Marija Veselčić

DOMAŠI

U koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu

Tekst, režija, izvedba: Ana Marija Veselčić /Mentor: Goran Golovko, izv. prof. /Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki

Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja  odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama.

Domaši je autorski projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

Domaši je predstava o nevidljivoj djeci. O djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, ali dok se sustav usustavljuje, dok zaprima, protokolira i obrađuje papire, njihovo djetinjstvo je na čekaju. Većina ih tako dočeka punoljetnosti kada izlaze u svijet bez ikakvog doma i počinju skrbiti sami o sebi.

„ Iz naše rupe izađeš kad imaš osamnaest godina. Osim ako ideš na fakultet, pa budeš u domskom stanu. Moj brat Dario će tu bit još deset godina i onda ja još dvije i onda ćemo oboje bit samostalni. Meni je to baš smiješno. U ponoć ti bude rođendan, napuniš osamnaest, dobiješ svoje papire, spakiraš stvari i ideš bit samostalan.“  Lela, 6. g. (ulomak iz teksta predstave)

Domaši su stvarni, postoje zapravo i ovo je njihova priča.

Premijera: 1. veljače 2019. 

Nagrade: 

27. Nagrada hrvatskog glumišta, Zagreb

Nagrada za najbolji praizvedeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju ili dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave Ana Mariji Veselčić za dramski tekst predstave "Domaši"

27. Festival glumca, Vukovarsko-srijemska županija

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu festivala Ana Mariji Veselčić za uloge u predstavi "Domaši"

Iz medija: 

Autentična drama Ane Marije Veselčić o djetinjstvu s mirisom klora, plastičnih šalica i mlijeka u prahu 

"Njezin tekst odaje osobu rano sazrelu, inteligentnu i ponešto povučenog, ali budnog promatrača. Vrlo je kvalitetan i u kompoziciji; nenametljivo, ali stalno Ana Marija Veselčić vuče paralele između dva svijeta, domske djece i odraslih zaposlenika."

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija (3.2.2019.)

Domaši: svijet je prepun rupa

Kristina Tešija, gledam.org (4.2.2019.)

Domaši gađaju sva osjetila

Ana Marija Veselčić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći

"Ako publika ovacijama pet puta poziva na povratak na scenu da bi odala priznanje onome što su gledali, a tijekom izvedbe prožimaju duboki osjećaji, kako smijeg tako još više suze, onda je sve rečeno o premijeri predstave "Domaši" izvedene u Gradskom kazalištu lutaka u petak navečer. Bravom Ana Marija Veselčić."

Živana Šušak Živković, dalmatinskiportal.hr (2.2.2019.)

Domaši i Obitelj: divlje vode odrastanja

Anđela Vidović, arteist.hr (11.7.2019.)

Neopisiva lakoća i zrelost igre

Igor Tretinjak, Kritikaz.hr (13.7.2019.)

Svježa i iskrena priča o djeci "domašima" autentično je kazališno iskustvo koje obara s nogu

Ines Mihić, dnevnik.hr (10.7.2019.)


YouTube link

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.