Arhiva

Za uzrast: 3+
Trajanje: 40 min.

Marc Van Laere

DIV KOJI NIJE VIŠE NIJE HTIO BITI VELIK

Adaptirala: Zdenka Mišura /Redateljica: Dunja Adam /Kreator lutaka, kostima i scenografije: Ivica Tolić /Skladatelj: Mirko Krstičević /Igraju: Petar Konkoj, Milena Blažanović, Ivan Medić, Srđan Brešković i Milana Bzolić - Vučica /Glasove posudili: Sanja Vidan (Damjanova majka), Alin Antunović (Žena I), Milena Blažanović (Žena II), Ivan Medić (Mještanin I), Milana Buzolić - Vucica (Mještanka) i Ivica Beatović (Mještanin II).
/U predstavi sudjeluju: Tomislav Metličić, Zdeslav Kukoč, Smiljana Penić i Mirela Marunčić.
Lutke, kostimi i scenografija izradeni u radionici Gradskog kazališta lutaka Split.

Jednom davno, u malom selu u podnožju planine živio je jedan div. Bio je to pravi div, koji je bio vrlo velik, cak i za diva. No za razliku od mnogih divova, ovaj je bio pristojan. Jednom riječju, bio je to nježan div, koji je volio djecu. Medutim, i djeca i odrasli bojali su se diva. I zbog toga on odluči smanjiti se. Pomogne mu vještica dajući mu napitak. Doista je postao sličan drugim ljudima. Laere zaključuje priču: "I od toga dana, naš div vrlo cčsto silazi u selo i uvijek je okružen jatom djece koja ga vole."
Zapravo je od Laereove priče ostalo vrlo malo ili je za adaptaciju korišteno malo, samo glavni motiv – div koji je bio velik čak i za diva, i još jedno lice – vještica.
Priča Marca Van Laerea donosi tezu da svi moramo biti isti. Naravno da je to teza koju nisam mogla prihvatiti i ostaviti je, a kako je priča zanimljiva za medij lutkarstva, jer je smještena u prostor bajke i dotiče danas i uvijek aktualan problem, u prilagodbi sam Laerevu tezu izmijenila. Naime, div Vjeko ce se smanjiti ali ni tada se neće uspjeti približiti ljudima jer zapravo smo sretni samo onda kada smo to što jesmo i kada nas takve prihvate. Tako ce u našoj prici Vjeko uciniti sve da ga prihvate, ali slucaj ce htjeti da onakav kakav zaista jest postane junak, uzor kakav bi htjeli biti i drugi. Kažem slučaj, a ni sama nisam sigurna da to nije neka zakonitost po kojoj sve jest.
I ako među vama ima neki div, nemojte tražiti od njega da bude mali nego mu pomozite da raste i bude još viši.
Zdenka Mišura

Praizvedba: 4. prosinca 2006. / Obnova: 1. prosinca 2012.

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.