Arhiva

Za uzrast: 5+
Trajanje: 45 min.

Anica Tomić i Jelena Kovačić (prema motivu ruske narodne priče)

DID I REPA

Redateljica: Anica Tomić /Dramaturginja i koreografkinja: Jelena Kovačić /Skladatelj: Nenad Kovačić /Scenografkinja i kostimografija: Sunčica Jerković /Igraju: Nikša Arčanin, Milena Blažanović, Milana Buzolić – Vučica, Petar Konkoj, Andrea Majica, Ivan Medić, Marko Petrić, Mia Roknić (alt. Lara Živolić) i Sanja Vidan.

Premijera: 29. rujna 2012.

Iako kao osnovni motiv koristi rusku narodnu priču, predstava „Did i repa“ inspirirana je prije svega životom, ritmom i zvukom Dalmatinske zagore, koracima vrličkog kola i prodornim odjekom gange. Njena priča započinje u mitskom selu koje možda postoji još jedino u sjećanju. Desetogodišnja djevojčica ljeto provodi s Didom i Babom, daleko od grada i njegove užurbane svakodnevice. Selo u koje je stigla živi drugačijim ritmom. U njemu životinje i ljudi žive zajedno dok zrikanje zrikavaca i cvrkut ptica neprestano odjekuju. Repa koju sade obećava im sigurniju zimu, a kiša koju čekaju dolazi kao nagrada za strpljenje. Za djevojčicu to mitsko selo postaje prostor sazrijevanja i čuvar jednog davno minulog vremena. „Did i repa“ tako su priča o  težini i ljepoti života u Zagori, ali i priča o inicijaciji u svijet koji nas je strpljivo učio kako živjeti. Posvećena je svim našim didama i babama zbog kojih su naša sjećanja na djetinjstvo toplija i ljepša.

"Ne vidi se često predstava u kojoj su se svi elementi, od glume do svjetla i plesa, ukomponirali poput lego kockica u sklad i pravo kazališno veselje."
(Jasmina Parić, "PROSJACI I SINOVI" ZA KLINCE I STARIJE, Slobodna Dalmacija, 1.10.2012.)

Nagrade:

13. Naj, naj, naj festival, Zagreb, 2013.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
Nagrada Milani Buzolić- Vučica za najbolju žensku ulogu, za ulogu Babe,
Nagrada Anici Tomić za najbolju režiju,
Nagrada Jeleni Kovačić za najbolju dramaturgiju.


6.Mali Marulić, Split, 2013.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
Nagrada Anici Tomić za najbolju režiju,
Nagrada Nenadu Kovačiću za najbolju glazbu. 


12. Međunarodni dječji festival "Pozorište Zvezdarište", Beograd

Grand Prix za predstavu "Did i repa"
Nagrada za glumca festivala Marku Petriću za ulogu Mage u predstavi "Did i repa"

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.