Arhiva

Za uzrast: 5+
Trajanje: 45 min.

Ivana Brlić Mažuranić

ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA

Dramatizirala i songove napisala: Olja Savičević Ivančević

Dramatizirala i songove napisala: Olja  Savičević Ivančević /Redatelj: Robert Waltl /Dramaturg: Ivica Buljan /Scenograf i kreator lutaka: Siniša Ilić /Kostimografkinja: Ana Savić Gecan /Koreograf: Gyula Cserepes  /Skladatelj: Vojko Vrućina

Premijera: 21. rujna 2012.

Uloge:  Alin Antunović, Nikša Arčanin, Branimir Rakić, Milena Blažanović, Srđan Brešković, Petar Konkoj, Andrea Majica, Ivan Medić, Marko Petrić, Sanja Vidan i Lara Živolić.

Nema djeteta koje je u nas odraslo zadnjih stotinu godina a da nije čitalo o čudnovatim zgodama Šegrta Hlapića. Nekih odavno nema, neka od te djece su postala odrasli ljudi, ali srca im zaigraju kad čuju ”Hlapić je bio malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce. A jer je bio takav, zato je srećno isplivao iz mnogih neprilika...” 

Ivana Brlić Mažuranić je vjerovala da se djecu mora odgajati s mišlju o pravednosti, poštenju, o vrijednosti rada. Rođena u ponosnoj obitelji Mažuranićevih, a udajom ušla kod Brlićevih, u svojim je djelima spojila starodavne slavenske mitove i legende sa svijetom svojega doba. Prozvana je “hrvatskim Andersenom”, a svojim je moralnim naucima oplemenila generacije i učila ih ljepoti i jednostavnosti svog jezika.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića priča je o hrabrom dječaku, siročetu koje naukuje kod surovog majstora Mrkonje. Kad ga postolar po krivom optuži za nemar, Hlapić odluči napustiti radionicu, krenuti razgaziti svoje čizmice i pronaći neki bolji svijet. Od običnog dječaka postaje hrabar i uspješan junak koji može svladati svaku prepreku. 

Olja Savičević Ivančević, naša uspješna pjesnikinja i prozaistica, napisala je prema ovoj pripovjetci novu dramu. U njoj je sačuvana ona ljepota jezika kojoj su se divili suvremenici Ivane Brlić Mažuranić, a na suptilan način uvela je današnje elemente. Upisala je u zgode prekrasne stihove koji mladim gledateljima grade most prema starim vremenima u kojima su živjeli naši pradjedovi ili praprabake. 

U ovoj drami pratimo sedmodnevno putovanje kroz dogodovštine s malim Markom koji je izgubio svoje guske, a Hlapić i Bundaš mu ih pomogli pronaći. Susrest ćemo Crnog čovjeka i prvi put spavati pod mostom u kišnoj noći. Tu Hlapić ostaje bez svojih čizmica. Susret s Gitom dirljiva je slika o dvoje siročadi koji sklapaju pakt da pomognu jedno drugom u svim nevoljama. Hlapić je pomogao seljanima u polju, a Gita je izvela predstavu za umorne sjenokoše i tako su zaradili svoju prvu plaću.

U selu izbija požar u kući Rđavog Grge gdje Hlapić pronalazi svoje čizme i sve ukradene stvari. Nesretna Grgina majka daje Hlapiću rubac s novcem za svojega sina.

Nakon dolaska u veliki grad, na sajam, naši mali junaci pomažu prodati siromahove košare, a Gita prepoznaje svog cirkuskog konja Sokola. Hlapić otkriva da Crni čovjek kani opljačkati kravu i odluči putovati po noći do Markove kuće da ga upozori. Na putu susretnu strašnog majstora Mrkonju koji je priznao svoju krivnju prema Hlapiću i postao dobar. Crni čovjek strada, a siromašni Marko i majka sačuvaju svoju kravu. Svi se vraćaju kući gdje ih dočekuje dobra Majstorica i tamo otkrivaju kako je upravo Gita izgubljena kćer Majstorice i Mrkonje koja je nekoć bila oteta na sajmu. I zbog njezina nestanka Mrkonja je postao čovjek tvrda srca. Zahvaljujući Hlapićevoj odvažnosti, sve se dobro završilo.

Robert Waltl pasionirani je zaljubljenik i tumač djela Ivane Brlić Mažuranić. Režirao je njezinu “Šumu Striborovu” i “Regoča”. Hlapića je režirao i sam odigrao sve uloge u predstavama koje su na slovenskom i hrvatskom jeziku odigrane više od petsto puta diljem zemalja regije, ali i Italije, Austrije, Poljske, Bjelorusije svedo Irana.

Ivica Buljan
 U okviru predstave je izveden i dio europskog projekta NOMADI LJEPOTE u kojem su kao asistenti scenografije sudjelovali: Ajda Primožič, Eve Ormisson i Marko Turkuš.

Projekt »Nomadi ljepote« sufinancira Europska komisija, program Kultura (2007-2013). Sadržaj komunikacije je isključivo odgovornost autora i ni u kojem slučaju  ne predstavlja stavove Europske komisije.

Iz pressa:

Gradsko kazalište lutaka Split je predstavom "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" , u režiji Roberta Waltla, dostojno obilježilo stogodišnjicu nastanka najpoznatijeg hrvatskog romana za djecu. Malo dječje remek-djelo dramatizirala je i songove za predstavu napisala Olja Savičević Ivančević. Učinila je to s poštovanjem i spretno, sačuvavši kostur priče i naglasivši temeljne ideje spisateljice.

(J. Parić, S.Kekez, SPLITSKI LUTKARI DOSTOJNO OBILJEŽAVAJU BLISTAVI JUBILEJ NAJPOZNATIJEG ROMANA ZA DJECU, Slobodna Dalmacija, 4.11.2012.)

Tončićeva 1, 21000 Split

SLUŽBA PRODAJE I BLAGAJNA

Tel: +385 (0)21 395 968

E-pošta: prodaja@gkl-split.hr

RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak: 8:30 - 12:30 sati i sat vremena prije početka predstave. Prijavite se na naš newsletter
Da, želim besplatno putem newslettera primati obavijesti o rasporedu predstava, novostima i događanjima u GKL-u Split. Slažem se da koristite moju e-mail adresu za moje osobne potrebe kao preporuku i ponudu Vaših usluga. Odjava s newslettera je moguća u bilo kojem trenutku, a upute za odjavu nalaze se u svakom newsletteru.