< Povratak

SEZONA / Program / Arhiva

Za uzrast:
Trajanje: 40 min
Nada Iveljić

PEC IVO

Adaptirala: Zdenka Mišura /Redateljica: Dunja Adam /Kreatorica lutaka i scene: Darinka Giljanović /Skladatelj: Nenad Šiškov /Koreograf: Antionio Rell /Igraju: Branimir Rakić, Ivan Medić, Milena Blažanović i Dijana Gerić / Alin Antunović.

O čemu je riječ?

O čemu je riječ? Poznaje li netko od vas nekog starijeg pekara i upita li ga za čovječuljka od tijesta sigurno će vam reći da jedanput u sto godina jedan od njih oživi, krene u svijet i tajnom moći usreći nekoga. Tada opet nestaje. Osnovni motiv priče Pec Ivo - čovječuljak od tijesta kao da je stigao iz narodne predaje, a Nada Iveljić ga je iskoristila da bi napisala priču o dobroti - najvećem bogatstvu koje čovjek može imati. Bogatstvu koje se ne gubi i ne troši lako jer je dio onog eteričnog bića koje nam je dano da ga čuvamo, njegujemo, oplemenjujemo.
U Iveljičkinoj priči prepoznala sam ljepotu jednostavnosti, privukla me jasna dramaturška linija i lakoća s kojom ona ideju o dobroti, kao zalogu sreće, provodi dosljedno od samog početka priče vezujući je uz motiv kruha. Svi znamo za uzrečicu dobar kao kruh. I iako u prvi mah to ne bismo mogli reći za njenog čovječuljka od tijesta ipak će se pokazati da su postupci ono što otkriva pravu bit čovjeka. U ovoj dramatizaciji priča je dobila nova lica, pekara Petra, gazdaricu Maricu i Pec Ivu, a izgubila gazdu, odnosno Jeličina oca.
S novim licima sam, uz osnovnu dramaturšku liniju, ljubavnu priču i problem Jelice i Ive, otvorila i paralelnu liniju ljubavne priče Pec Ive i Pec Ive. Nova lica omogućila su i bogatiji spektar odnosa i situacija. Veliko hvala gospođi Nadi Iveljić što je napisala ovu priču. Čitajući je osjetila sam topli miris dobrote što se širi iz krušne peći i budi u nama onaj lijepi osjećaj pripadnosti i predanosti. Nadam se da će taj danas rijedak i zatomljen osjećaj i zaboravljeni miris doživjeti i djeca gledajući ovu predstavu.

Zdenka Mišura