< Povratak

SEZONA / Program / Arhiva

Video:
Za uzrast:
Trajanje: 45 min
Ksenija Zec i Saša Božić

GLAZBATORIJ

Predstava je dostupna online za 48h najma ovdje. 

 

Režija, koreografija i dramaturgija: Ksenija Zec i Saša Božić /Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin /Glazba i izbor glazbe: Damir Šimunović /Igraju: Nikša Arčanin, Milana Buzolić - Vučica, Petar Konkoj i Marko Petrić

Svečana praizvedba: 26. rujna 2013.
 

GLAZBATORIJ predstavlja uzbudljivo putovanje u svijet klasične glazbe. 
Dječak Marko odlučuje da ne želi više ići u glazbenu školu. Provodi dan s roditeljima, igrajući se s prijateljima, te šećući po gradu ( umjesto odlaska na glazbeni sat). No njegovi prijatelji, uz pomoć publike pokazat će mu da je glazba svuda oko njega i krije neslućene mogućnosti igre. Marko otkriva svoje skrivene talente i pridružuje se koncertu u čudesnom Glazbatoriju.
U suvremenom svijetu sužen je prostor susreta sa klasičnom glazbom i  kreativnim mogućnostima koje glazba  pruža djeci. Glazbatorij priča suvremenim kazališnim jezikom koji djeca instinktivno prepoznaju. Odvodi ih u maštoviti svijet, pozivajući ih da povežu njegove dijelove, pomiče ih u njihovom ritmu, i istražuje njihovu vlastitu emocionalnu i melodičku dimenziju.
Djeca će naučiti kako glazba može postati sve, stvoriti se od svega, promijeniti naš dan, ući u snove, učenje, igru.  Gledatelji se upoznaju s elementima koji tvore glazbu kao što su ritam, melodija, instrumenti, te kroz interaktivnu igru  sa glumcima ulaze u fantastični svijet glazbenih mogućnosti. Uz autorsku glazbu Damira Šimunovića, u predstavi se koriste odlomci iz djela klasične glazbe Pechelbela, Griega, Brahmsa, Bizeta, Straussa i Rimskij Korsakova.
Ksenija Zec i Saša Božić, autori su nagrađivanih predstava Tijelo, VIS Životinje i Šeherezada, koje je splitska publika mogla vidjeti na festivalu Mali Marulić. Njihove predstave obilježene su glumačkom energijom, elementima teatra objekta i pokreta koje najmlađi s radošću prihvaćaju.


Iz medija: 

Maestralna predstava na jeziku pokreta! (naslov u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije, autorica:  Jasmina Parić, 30.09.2013.)
 
Nagrade: 
 
7. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, Split, 2014. 
Nagrada za najboju predstavu u cjelini
Nagrada za glumačka ostavrenja Nikši Arčaninu u predstavama Glazbatorij i Pobuna u postolarskoj radionici
Nagrada za glumačo ostavrenje Marku Petriću u predstavi Glazbatorij
Nagrada za scenski pokret Kseniji Zec i Saši Božiću
 
17. festival HC Assitej, Čekovec, 2014.
Nagrada za najbolje muško ostvarenje Nikši Arčaninu za ulogu profesora 
 
Nagrada hrvatskog glumišta, Zagreb 2014.
Nagrada za najbolje muško glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu Marku Petriću za ulogu Marka