< Povratak

SEZONA / Program 2019/2020

Video:
Za uzrast:
Trajanje: 70 min
Ana Marija Veselčić

DOMAŠI

U koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu

Tekst, režija, izvedba: Ana Marija Veselčić

Mentor: Goran Golovko, izv. prof.

Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki

 

Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja  odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama.

Domaši je autorski projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

Domaši je predstava o nevidljivoj djeci. O djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, ali dok se sustav usustavljuje, dok zaprima, protokolira i obrađuje papire, njihovo djetinjstvo je na čekaju. Većina ih tako dočeka punoljetnosti kada izlaze u svijet bez ikakvog doma i počinju skrbiti sami o sebi.

Iz naše rupe izađeš kad imaš osamnaest godina. Osim ako ideš na fakultet, pa budeš u domskom stanu. Moj brat Dario će tu bit još deset godina i onda ja još dvije i onda ćemo oboje bit samostalni. Meni je to baš smiješno. U ponoć ti bude rođendan, napuniš osamnaest, dobiješ svoje papire, spakiraš stvari i ideš bit samostalan.“  Lela, 6. g. (ulomak iz teksta predstave)

Domaši su stvarni, postoje zapravo i ovo je njihova priča.

 

 

Glumicu i autoricu ove predstave, Anu Mariju Veselčić, publika je već upoznala kroz niz zapaženih uloga u predstava splitskih kazališta, a osvojila je i nekoliko značajnih strukovnih priznanja i nagrada: nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za predstavu „Zbunjoza“ kazališta Playdrama u koprodukciji s GKM Split;  nagradu za najbolju epizodnu ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicama, za ulogu Biance u predstavi „Kroćenje goropadnice“ HNK Split; nagradu za najbolju glumicu festivala „Pozorište Zvezdarište“,  za ulogu Tonke u predstavi „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“ Gradskog kazališta lutaka. Redatelj svih predstava je Ivan Plazibat.

 

Autentična drama Ane Marije Veselčić o djetinjstvu s mirisom klora, plastičnih šalica i mlijeka u prahu 

"Njezin tekst odaje osobu rano sazrelu, inteligentnu i ponešto povuenog, ali budnog promatrača. Vrlo je kvalitetan i u kompoziciji; nenametljivo, ali stalno Ana Marija Veselčić vuče paralele između dva svijeta, domske djece i odraslih zaposlenika."

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija (3.2.2019.)

 

Domaši: svijet je prepun rupa

Kristina Tešija, gledam.org (4.2.2019.)

 

Domaši gađaju sva osjetila

Ana Marija Veselčić: Odrasla sam u tom sustavu i ne sramim se toga reći

"Ako publika ovacijama pet puta poziva na povratak na scenu da bi odala priznanje onome što su gledali, a tijekom izvedbe prožimaju duboki osjećaji, kako smijeg tako još više suze, onda je sve rečeno o premijeri predstave "Domaši" izvedene u Gradskom kazalištu lutaka u petak navečer. Bravom Ana Marija Veselčić."

Živana Šušak Živković, dalmatinskiportal.hr (2.2.2019.)

 

Domaši i Obitelj: divlje vode odrastanja

Anđela Vidović, arteist.hr (11.7.2019.)

 

Neopisiva lakoća i zrelost igre

Igor Tretinjak, Kritikaz.hr (13.7.2019.)

 

Svježa i iskrena priča o djeci "domašima" autentično je kazališno iskustvo koje obara s nogu

Ines Mihić, dnevnik.hr (10.7.2019.)