Nagrade Festivala

NAGRADE NATJEČAJA ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ZA LUTKARSKO I KAZALIŠTE ZA DJECU 2023. 

Proglašenje nagrada Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko i kazalište za djecu tradicionalno je uvod u novo izdanje festivala Mali Marulić koji će se ove godine u Splitu održati šesnaesti put i to od 3. do 6. travnja. Na natječaj Mali Marulić, za najbolji novi dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, pristigao je ove godine 21 dramski tekst. Između tematskih i žanrovski različitih drama povjerenstvo u sastavu Bruna Bebić, predsjednica, Jasmina Parić i Jasen Boko odlučili su nagraditi tri teksta.

Prvu nagradu dodijelile su  tekstu PUT U MAŠTALUZIJU, autorice Marijane Nole, drugu nagradu tekstu NAOČAPKE, autorica Maje Katić i Dunje Fajdić i treću nagradu tekstu TIK-TOK-BUM!, autorice Hane Veček. Obrazloženja nagrada pročitajte ovdje.

Čestitamo nagrađenim autoricama kojima će nagrade biti uručene  3. travnja 2023. u Gradskom kazalištu lutaka Split, u sklopu programa svečanog otvaranja Festivala. Pokrovitelj Natječaja kojemu je cilj motiviranje i promicanje domaćeg dramskog pisma za dječje i lutkarsko kazalište  je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

NAGRADE 15. FESTIVALA HRVATSKE DRAME ZA DJECU ''MALI MARULIĆ''

Stručni žiri 15. Malog Marulića radio je u sastavu Saša Božić, redatelj, Magdalena Mrčela, spisateljica, novinarka, prof. hrvatskog jezika i književnosti i Ivo Perkušić, glumac i ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split,  a njihove nagrade najboljim ostvarenjima su:

1. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini predstavi CAFFE KRALJEVSTVO, Kazalište lutaka Zadar

2.  Nagrada za najbolji tekst SINIŠI NOVKOVIĆU  za tekst predstave Slonić Dištonić, Gradskog kazališta lutaka Split

3. Nagrada za najbolju režiju ANICI TOMIĆ  za predstavu Mala Frida Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba

4. Dvije nagrade  za najbolje glumačko ostvarenje:

-  DOMAGOJU IVANKOVIĆU za uloga Oca u predstavi Mala Frida, Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba

 - TAMARI KUČINOVIĆ za ulogu Tvora u  predstavi Srce veće od mene samog,  Gradskog kazališta lutaka Rijeka

5. Nagrada „Zdenka Mišura“ za najveći kazališni izazov predstavi AUT u produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba

Žiri je dodijelio i tri posebne nagrade za izuzetna umjetnička ostvarenja:

6. Nagrada za jedinstvo glumačke igre IRENI BAUSOVIĆ TOMLJANOVIĆ i DOMINIKU KARAKAŠIĆU,

ansamblu predstave Caffe Kraljevstvo,  Kazališta lutaka Zadar

7. Nagrada za umjetnički doseg u spoju lutkarstva, kazališta objekta i dramske igre  autorskom timu i ansamblu predstave SLONIĆ DIŠTONIĆ,  Gradskog kazališta lutaka Split

8. Nagrada za inovativnost scenskog jezika autorskom timu i ansamblu predstave SRCE VEĆE OD MENE SAMOG Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Svoju nagradu za najbolju predstavu dodijelio je i dječji žiri, a prema njihovom sudu također je najbolja predstava ,,Caffe Kraljevstvo''  Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Obrazloženja žirija pročitajte ovdje. 

 

 

NAGRADE 14. FESTIVALA HRVATSKE DRAME ZA DJECU ''MALI MARULIĆ''

Dodjelom nagrada stručnog i dječjeg žirija i izvedbom predstave ''Flekavac'' Gradskog kazališta Rijeka završen je 14. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić.

Stručni žiri u sastavu dr.sc. Jasna Jasna Žmak, dramatičarka, spisateljica i dramaturginja, Mario Kovač, redatelj i Paolo Tišljarić, redatelj i kazališni producent, najboljom predstavom u cjelini proglasio je predstavu ,,Lovci na snove'' u režiji Morane Dolenc i produkciji Lutkarske organizacije – LOFT.

Ostale nagrade su:

Nagrada za najbolju režiju –Morani Dolenc za režiju predstave ''Lovci na snove'' Lutkarske organizacije LOFT

Nagrada za najbolji tekst –Nini Mitrović za tekst predstave ''Flekavac'' Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje –Ana Mariji Veselčić za ulogu u predstavi ''Miš u toću'' Gradskog kazališta lutaka Split

Nagrada za kolektivnu glumačku igru – ansamblu predstave ''Adriatico'' Talijanske drame HNK Ivana Pl. Zajca iz Rijeke i Gradskog kazališta mladih Split

Nagrada ''Zdenka Mišura'' za najveći kazališni izazov – autorsko-skladateljskom tandemu Ivana Đula i Luka Vrbanić za predstavu ''Flekavac'' Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Obrazloženja žirija pročitajte ovdje. 

Svoju nagradu za najbolju predstavu dodijelio je i dječji žiri, kojeg su činili učenici splitskih osnovnih škola, u sastavu Vito Bašić, Rafaela Mari Schreiber, Pjer Petrov i Roza Maroević,  a prema njihovom sudu najbolja je predstava Gradskog kazališta lutaka Split ''Miš u toću''.

Još jedno važno priznanje, povelja za životno djelo ,,Zvonko Festini'', koju dodjeljuju Hrvatski centar UNIMA i festival Lutkarsko proljeće, uručeno je glumici - lutkarici Gradskog kazališta lutaka Split Alin Antunović za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. 

14. Mali Marulić održan je od 28. rujna do 2.listopada u Splitu, a izbornik ovogodišnjeg festivala bio je dr.sc. Igor Tretinjak koji je između 20 prijavljenih predstava odabrao njih osam u natjecateljski dio programa. Program festivala je realiziran u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih i Hrvatskom narodnom kazalištu.

Zahvaljujemo svim sudionicima Malog Marulića i čestitamo nagrađenima!

 

 

LAŽEŠ, MELITA NAJBOLJA PREDSTAVA 13. MALOG MARULIĆA PREMA SUDU STRUČNOG I DJEČJEG ŽIRIJA

U sklopu programa svečanog zatvaranja 13. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić u subotu, 3. listopada 2020. u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima u nekoliko kategorija. Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovalo je 9 kazališta s 10 predstava.

Stručni žiri u sastavu Bruna Bebić, glumica, izv. profesor, Olja Lozica, redateljica, dramaturginja i Helena Petković, redateljica dodijelio je slijedeće nagrade:

Nagrada za kolektivnu igru - ansamblu predstave „Krpimirci“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nagrada za izuzetno likovno rješenje – Robertu Košti za scenografiju, izradu i oblikovanje lutaka u predstavi „Vlak u snijegu“ Kazališta lutaka Zadar.

Nagrada Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov - Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i Kazališnoj družini „Pinklec“ iz Čakovca za predstavu „Krpimirci“.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja - Ana Mariji Veselčić za ulogu Melite u predstavi „Lažeš, Melita“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split i Zrinki Kušević za ulogu Majke u predstavi „Čudesne stranice male Danice“ u izvedbi Teatra Poco Loco iz Zagreba.

Nagrada za najbolju adaptaciju ili dramatizaciju teksta - Ivani Vuković za tekst predstave „Lažeš, Melita“ prema romanu Ivana Kušana u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.

Nagrada za najbolju režiju - Ivanu Plazibatu za režiju predstave „Lažeš, Melita“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.

Nagrada za najbolji tekst - Petri Cicvarić za tekst predstave „Na tragu“ Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini  - predstavi „Lažeš, Melita“ Gradskog kazališta lutaka Split.

Svoju nagradu za najbolju predstavu dodijelio je i dječji žiri, kojeg čine učenici splitskih osnovnih škola, u sastavu Grgur Polić, Bepina Baričević, Lovro Jaman, Miriam Karol Maretić i Karmen Grisogono ,  a prema njihovom sudu najbolja je predstava „Lažeš, Melita“ Gradskog kazališta lutaka Split.

13. Mali Marulić održao se od 28. rujna do 3.listopada u Splitu, a izbornik ovogodišnjeg festivala bio je Goran Golovko koji je između 27 prijavljenih predstava odabrao njih deset u natjecateljski dio programa. Program festivala je realiziran u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, Hrvatskom narodnom kazalištu Split i Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu.

Za vrijeme Festivala odigrano je ukupno 11 izvedbi, a festivalske izvedbe pratilo je više od više 500 posjetitelja, uz poštivanje svih mjera i preporuka HZJZ.

Zahvaljujemo svim sudionicima Festivala i čestitamo nagrađenima!

Obrazloženja nagrada žirija potražite ovdje.

 

NAGRADE 12. FESTIVALA MALI MARULIĆ

U sklopu programa svečanog zatvaranja 12. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić u petak, 12. travnja 2019. u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima u nekoliko kategorija. 

Na ovogodišnjem festivalu trijumfiralo je Gradsko kazališta lutaka Rijeka koje je sudjelovalo s dvije predstave u konkurenciji „Avanture malog Juju“ i „Zamrznute pjesme“. Njihove predstave, odnosno umjetnici osvojili su čak 6 od ukupno sedam nagrada stručnog žirija među kojima i nagradu za najbolju predstavu u cjelini „Avanture maloga Juju“.

Ostale nagrade koje je dodijelio stručni žiri u sastavu Marija Sekelez, Igor Tretinjak, Selma Spahić, Siniša Novković i dr.sc.Višnja Kašić Rogošić su:
 

Nagrada za izuzetni umjetnički doprinos i ostvarenje  - Aleni Pavlović za predstave „Zamrznute pjesme“ i „Avanture malog Juju“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka;

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – Ani Mariji Veselčić za ulogu Ane Alujević u predstavi „Moj razred 2.B“ Gradskog kazališta lutaka Split;

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – Mariju Jakšiću za ulogu Jujua u predstavi „Avanture malog Juju“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka;

Nagradu za najbolju adaptaciju teksta – Ivani Đuli i Milici Sinkauz za predstavu „Avanture malog Juju“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka;

Nagradu za najbolju režiju – Tamari Kučinović za režiju predstave „Zamrznute pjesme“; Gradskog kazališta lutaka Rijeka;

Nagrada za najbolji tekst – Tamari Kučinović za režiju predstave „Zamrznute pjesme“; Gradskog kazališta lutaka Rijeka;

Svoju nagradu za najbolju predstavu dodijelio je i dječji žiri, kojeg čine učenici splitskih osnovnih škola, u sastavu Luka Kraljević, Nika Grisogono, Karmen Čalo Rismondo, Tena Stubnja i Mislav Polić,  a prema njihovom sudu najbolja je predstava Zagrebačkog kazališta mladih „Zdrav i čist dom, to je baš po mom“.

12. Mali Marulić održao se od 9. do 12. travnja u Splitu, a izbornik ovogodišnjeg festivala bilo je Ivan Plazibat koji je između 22 prijavljene predstave odabrao njih osam u natjecateljski dio programa. Program festivala je realiziran u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih i Multimedijalnom kulturnom centru. Osim predstava na ovogodišnjem programu studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su čitali prvonagrađeni tekst Natječaja Mali Marulić „Ribe  u nevolji“ autorice Petre Cicvarić, a u Festivalskom programu uživalo je više od 2000 posjetitelja.  
Zahvaljujemo svim sudionicima Festivala i čestitamo nagrađenima!

 

 

DODIJELJENE NAGRADE 11. MALOG MARULIĆA


U sklopu programa svečanog zatvaranja 11. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić u petak, 13. travnja 2018. u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima u nekoliko kategorija. 
Stručni žiri u sastavu Iva Gruić, Nina Mitrović i Olja Lozica proglasio je slijedeće nagrade:

• Nagrada za najbolju scenografiju i lutke - Aleni Pavlović za predstavu SOM NA CILOME SVITU Gradskog kazališta lutaka Split;
• Nagradu za najbolje kolektivno glumačko ostvarenje – ansamblu predstave PUŽ MUŽ Kazališne družine Pinklec;
Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja – dvije ravnopravne nagrade:
• Nagrada za najbolje glumačko-animacijsko ostvarenje – ansamblu predstave DINDIM, O NJEŽNOSTI (Nikši Eldanu, Sari Ipši, Goranu Guksiću) Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina; 
• Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – Luciji Barišić za glumačko ostvarenje u predstavi MUKA MALOG VUKA;
• Nagradu za najbolju režiju – Anici Tomić za režiju predstave PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA; Kazališne družine Pinklec; 
• Nagrada za najbolju dramatizaciju – Dunji Fajdić za predstavu DURICA;
• Nagrada za najbolji tekst – Tanji Novak za tekst predstave PUŽ MUŽ;
• Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – predstavi DINDIM, O NJEŽNOSTI, Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina! Predstavu autorski potpisuju Tamara Kučinović i ansambl, a redateljica je Tamara Kučinović.

Obrazloženje žirija možete pročitati ovdje.

Ove godine nagrada za najbolju predstavu prema sudu dječjeg žirija, kojeg čine učenici splitskih osnovnih škola Roko Prkić, Petra Lambaša, Sara Tudor, Tonči Bojić i Zara Tomaš, dodijeljena je ravnopravno predstavama OD ATOMA DO STANICE Gradskog kazališta mladih, Split i DURICA - MALE LJUBAVI Gradskog kazališta Žar ptica, Zagreb.
11. Mali Marulić održao se od 9. do 13. travnja u Splitu, a izbornica ovogodišnjeg festivala bila je Ana Prolić koja je između 25 prijavljenih predstava odabrala njih deset u natjecateljski dio programa.
Za vrijeme Festivala održano je ukupno 21 program pred više od 2000 posjetitelja. Program je realiziran u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, u dvije splitske osnovne škole i u gradskoj knjižnici. Nastupilo je 9 kazališta, održane su četiri slušaonice radio-igre za djecu u splitskim osnovnim školama, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića čitali nagrađene tekstove.

Zahvaljujemo svim sudionicima Festivala i čestitamo nagrađenima!

 

 

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG 10. MALOG MARULIĆA

U sklopu programa svečanog zatvaranja 10. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić u četvrtak, 12. travnja 2017. u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima u nekoliko kategorija. 
Stručni žiri u sastavu Ana Prolić, Dario Harjaček i Anastasija Jankovska proglasio je slijedeće nagrade:
• Nagrada za najbolju dramatizaciju – MAJI KATIĆ za predstavu LJUBITI, SAMO LJUBITI, Teatra Poco Loco, koprodukcija s Centrom mladih Ribnjak, iz Zagreba (autorica Maja Katić prema stihovima Zvonimira Baloga, redateljica Renata Carola Gatica);

• Nagrada za najbolju režiju – KSENIJI ZEC I SAŠI BOŽIĆU za predstavu U ZVIJEZDE, Gradskog kazališta lutaka Split (autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića);

Dvije ravnopravne nagrade za najbolje glumačko ostvarenje:
• Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – EDIJU ĆELIĆU za uloge dječaka Tina i Djecozgraba u predstavi NIJE ME STRAH, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku
(autorice Dubravke Pađen Farkaš, redateljice Ljudmile Fedorove);
• Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje – PETRU KONKOJU za ulogu u predstavi U ZVIJEZDE, Gradskog kazališta lutaka Split;

• Posebna nagrada za najbolju glumačku suigru ansamblu predstave U ZVIJEZDE, Gradskog kazališta lutaka Split;

• Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – predstavi NIJE ME STRAH Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku (autorice Dubravke Pađen Farkaš, redateljice Ljudmile Fedorove).

Ove godine nagrada za najbolju predstavu prema sudu dječjeg žirija, kojeg čine učenici splitskih osnovnih škola Nola Jakus, Luka Božanić, Rita Bjedov, Zita Buković i Tia Kovčo, nije dodijeljena u terminu održavanja festivala jer djeca nisu gledala predstave zagrebačkih kazališta koje su igrale na matičnim pozornicama. Uprava GKL-a Split poručuje da će i te predstave do kraja godine gostovati u Splitu, pa će i dječji žiri svoju nagradu naknadno proglasiti.
10. Mali Marulić održao se od 6. do 8. travnja u Zagrebu, a potom od 10. do 12. travnja u Splitu. Selektor ovogodišnjeg festivala bio je Tomislav Zajec koji je između 26 prijavljenih predstava odabrao njih sedam u natjecateljski dio programa.

Za vrijeme Festivala održano je ukupno 19 programa pred više od 2000 posjetitelja. Program je realiziran na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Kazalištu Mala scena, Sceni Ribnjak, Gradskom kazalištu Žar ptica, Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, u dvije splitske osnovne škole i u gradskoj knjižnici. Nastupilo je 8 kazališta, održane su četiri slušaonice radio-igre za djecu u splitskim osnovnim školama, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića čitali nagrađene tekstove.

Zahvaljujemo svim sudionicima Festivala i čestitamo nagrađenima!

Obrazloženje nagrada možete pročitati ovdje. 

 

NAGRADE 9. FESTIVALA MALI MARULIĆ

U sklopu programa svečanog zatvaranja 9. festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić u četvrtak, 14. travnja 2016. u Gradskom kazalištu lutaka Split dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima u nekoliko kategorija. 
Stručni žiri u sastavu Renata Carola Gatica, Lina Vengoechea i Ivor Martinić proglasio je slijedeće nagrade:
• Nagrada za likovno rješenje lutaka i scenografije – NISI HRVATIN za predstavu TRSATSKI ZMAJ, Gradskog kazališta lutaka Rijeka (autora i redatelja Davida Petrovića i Alexa Đakovića)
• Nagrada za najbolju mušku ulogu – FRANJI ĐAKOVIĆU za uloge Jure, Slineše i Automata u predstavi MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK  Gradskog kazališta lutaka Split
(autorice Olje Savičević Ivančević, redatelja Ivana Plazibata)
• Nagrada za najbolju žensku ulogu – LARI ŽIVOLIĆ za ulogu Jelice u predstavi MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK, Gradskog kazališta lutaka Split 
• Nagrada za najbolju režiju – IVANU PLAZIBATU za predstavu MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK, Gradskog kazališta lutaka Split
• Nagrada za najbolji dramski tekst – HRVOJU ZALARU za predstavu MOJA OBITELJ I JEDAN JEŽ, Kazalište Smješko, Zagreb
• Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – predstavi U POTRAZI ZA DIJAMANTNOM SUZOM Gradskog kazališta Požega (autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića, pod mentorstvom Maje Lučić i Tamare Kučinović).
Posebnu nagradu dodijelio je i dječji žiri kojeg čine učenici splitskih osnovnih škola: Korina Klarić, Robert Kovačević, Lovre Kaleb, Ula Reić i Laura Zoraja. Oni su najboljom ocijenili predstavu MOJA OBITELJ I JEDAN JEŽ (autora Hrvoja Zalara, režija Ivana Boban) u produkciji Kazališta Smješko iz Zagreba.
9. Mali Marulić održao se od 11. do 14. travnja, u četiri dana održalo se ukupno 18 programa u Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih, dvije osnovne škole i knjižnici. Nastupilo je 7 kazališta, održane su četiri slušaonice radio-igre za djecu u splitskim osnovnim školama u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija, studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića čitali ovogodišnje nagrađene tekstove Natječaja Mali Marulić. 
Festivalske izvedbe pratilo je više od 2000 posjetitelja.

Obrazloženje nagrada 9. Malog Marulića pročitajte OVDJE