< Povratak

SEZONA / Program 2016/2017

Video:
Za uzrast:
Trajanje: 45 min
Ksenija Zec i Saša Božić

U ZVIJEZDE

autorski projekt

Koncept, režija i koreografija: Saša Božić i Ksenija Zec
U suradnji s glumcima: Petar Konkoj Cailliau, Petra Kovačić, Andrea Majica, Tvrtko Štajcer, Justina Vojaković-Fingler 
Scenografija i kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin
Glazba: Damir Šimunović
Svjetlo: Lucijan Roki
Premijera 7. listopada 2016.


Predstava U zvijezde u formi imaginativnog scenskog predavanja, poziva najmlađe na putovanje galaksijom, spajajući edukaciju i medij kazališta.
Svemir ili Univerzum je beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. To je ustvari vremenski prostor u kojem plovi mnoštvo nebeskih tijela i koji postoji neovisno od ljudskog znanja. Još jedna od definicija navodi da je Svemir ukupnost svega što postoji, uključujući: prostor, vrijeme, tvar, energiju, planete, zvijezde, galaksije, intergalaktički prostor i sve iza toga.
Za razliku od uobičajenih narativa, u predstavama, bajkama i pričama za djecu, koji najčešće podrazumijevaju rješenje nekog problema, sukobe ili prepreke, ova predstava nastoji govoriti o ljudskoj potrebi za avanturom i širenjem spoznaja.  U zvijezde  afirmativno i stimulativno utječe na osjete i emocije kroz specifičan vizualno-zvučni doživljaj. U neobičnom ambijentu  koji je za potrebe predstave izradila scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin,  stimulira se percepcija i mašta najmlađe publike. 
Predstava je zamišljena u formi pseudoznanstvenog predavanja: pomalo luckasti astronaut  uz pomoć svojih prijatelja, upoznat će djecu sa osnovnim konceptima ljudske predodžbe svemira ali dotaknuti se i ljudskih snova, maštanja, zabluda oko svemira. Kroz predstavu djeca će upoznati neke temeljne pojmove, kao što su sateliti, asteroidi, kometi  i crne rupe, no i psa Lajku, prvu životinju u svemiru. 
Sama predstava temeljena je na istraživanju kazališta objekta, koji su Saša Božić i Ksenija Zec započeli sa predstavama Tijelo i Glazbatorij, objema nagrađenima na festivalu Mali Marulić. Radi se o netipičnim lutkarskim predstavama u kojima glumci animiraju često predimenzionirane lutke, objekte i rekvizitu, no objekti animiraju i izvođače, u zanimljivom spoju plesa, kazališta i multimedije.

 

Nagrade: 

Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, 2017.

Nagrada za najbolju glumačku suigru ansamblu predstave "U zvijezde" 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Petru Konkoju za ulogu u predstavi "U zvijezde" 

Nagrada za najbolju režiju Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu "U zvijezde"