< Povratak

SEZONA / Program 2022/2023

Za uzrast:
Trajanje: 45 min
Grigor Vitez /Belmondo Miliša
Redatelj: Bojan Brajčić

KAKO RASTU DJECA?

Redatelj: Bojan Brajčić / Igra: Franjo Đaković / Stihovi: Grigor Vitez / Tekst i dramaturgija: Belmondo Miliša / Scenografija, kostim i ilustracije: Tina Vukasović  / Glazba: Bojan Brajčić / Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki

Grigor Vitez začetnik je hrvatskog modernog pjesništva za djecu, a njegovo ime nosi i najvažnija godišnja nagrada hrvatskim autorima za književni tekst i ilustraciju za djecu.

Vitezov poetski svijet djetinjstva glumac Franjo Đaković najmlađima donosi  igrom, naracijom, sviranjem, pjevanjem i korištenjem elemenata kamishibai teatra , tradicionalnog japanskog putujućeg kazališta.

Mala i prilagodljiva forma ove predstave omogućuje njezino izvođenje u različitim prostorima, od kazališta, vrtića, škola do ulica i trgova. 

„Pred autorskim timom ove predstave kojom smo željeli prije svega donijeti Vitezove stihove na scenu, nije bio lagan zadatak. Poezija jest divna, ali djeca na sceni žele priču i igru; priču koja ima početak, zaplet i rasplet.

Odlučili smo se poigrati značenjem pjesnikovog prezimena. U našoj je priči glavni junak dječak Grigor koji želi postati vitez. Pažljivim izborom pjesama pokušali smo prikazati i razvojne faze djeteta od dojenačke dobi sve do odrastanja.  Svaka od pjesama tako ilustrira jedan korak ka odrastanju, a između tih poetskih ilustracija pratimo nevolje i uspjehe jednog dječaka na putu prema cilju. Poetsko i prozno stapaju se tako u jedinstvenu priču kao što to mora biti. Bilo bi lijepo poučiti djecu dok se otvor mirnog zdenca u kojem stih može odjeknuti snagom praska ne zatvori, kako su poezija i proza života dva imena iste tajne.“

(Belmondo Miliša, ulomak iz teksta „Svi smo bili pjesnici“. Tekst je objavljen u knjižici predstave i dostupan ovdje.)

Premijera: 6.ožujka 2021.

 

Iz medija: 

Nova predstava u splitskom kazalištu lutaka: pogledajte ‘Kako rastu djeca‘ na sceni manjoj od prosječnog ormara.

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija (05.03.2021.)

Stihovi klasika dječje književnosti Grigora Viteza u dramatizaciji Belmonda Miliše u premijernoj predstavi splitskih lutkara za sve uzraste.

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija (04.03.2021.)