Uživajte u ljetu!

05.07.2017.

U ponedjeljak je izvedbom predstave Puž  Kazališta Mala scena završilo 4. Ljetno kazalište za djecu, a ujedno i kazališna sezona 2016./2017.  GKL-a Split, pa je vrijeme da podvučemo crtu i osvrnemo se na ostvareno. Od 1. rujna izveli smo čak pet premijernih naslova: predstavu U zvijezde, Ksenije Zec i Saše Božića, pričaonicu Tri praščića u koprodukciji s Teatrom Poco Loco, predstave Moje ime je Anne Frank, u adaptaciji i režiji Elvisa Bošnjaka i koprodukciji s kazalištem Playdrama, Bijele kočije, prema tekstu i u režiji Sanje Vidan i Som na cilome svitu, Olje Savičević Ivančević, u režiji Renate Carole Gatica. U „klimavim“ proračunskim okolnostima nakon Nove godine uspjeli smo realizirati i 7. ciklus koncerata  Jazz u veljači, 10. jubilarni festival Mali Marulić koji se dogodio u Splitu i u Zagrebu, te netom završeno, 4. Ljetno kazalište za djecu.

Naše su predstave igrale u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Dubrovniku, Vinkovcima, Županji, ali i u brojnim malenim mjestima naše i susjednih županija u kojima nema kazališta. Na festivalima u zemlji osvojili smo pet strukovnih nagrada, a naročito se ponosimo onima koje je dobio naš ansambl (za predstavu U zvijezde), te pojedinačni umjetnici, glumac Petar Konkoj (za ulogu u predstavi U zvijezde)  i oblikovatelj svjetla Lucijan Roki ( za Ukradeno sunce). Hvala i svim vanjskim umjetnicima suradnicima koji su u našoj kući napravili ove izuzetne predstave i svakom od njih nas odveli korak dalje u scenskom istraživanju i estetici. Neki od njih nagrađeni su na ovogodišnjim festivalima (Ksenija Zec, Saša Božić, Alena Pavlović, Tamara Kučinović), dok će neki svoje nagrade, uopće ne sumnjamo, tek dobiti J

 

Hvala posvećenim učiteljima, odgajateljima, pedagozima, roditeljima, djedovima, bakama i svim odraslima koji su vodili djecu u kazalište. U našoj dvorani i izvan nje realizirali smo ukupno 320 predstava i ostalih programa za više od 40 000 posjetitelja. Po prvi put smo organizirali tribine povodom novih premijera i to dvije, a osobit podvig bila je organizacija umjetničko – stručnog  kolokvija „Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu“ koji se održao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (i o kojem možete čitati u novom broju časopise Kazalište). Povodom desetog jubileja napravili smo i himnu Malog Marulića u suradnji s DV Cvit Mediterana i Glazbenom školom Josip Hatze, a prema stihovima Olje Savičević Ivančević koje je uglazbila Tamara Obrovac!

Radili smo puno, strepili nad svakim programom, ponekad se malo svađali, a još više ljubili i grlili nakon svake premijere. Na koncu sezone zadovoljni smo i sretni zbog rezultata, a najviše zbog svakog djeteta u gledalištu kojeg smo svojim radom nadahnuli, zabavili i osnažili. Tek ako smo u tome uspjeli, možemo reći da smo napravili dobar posao! Dragi naši maleni, želimo vam dugo i  bezbrižno ljeto.  Koliko možete, izbjegavajte ekrane – TV, tablete, mobitele,… Odmarajte se, kupajte i uživajte, puno se igrajte i družite sa svojom obitelji i prijateljima. Vidimo se uskoro!