Sezona 2023. / 2024.

14.09.2023.

Dragi naši mali i veliki gledatelji, pozdravljamo vas na početku još jedne kazališne sezone u vašem i našem kazalištu. U ovoj sezoni očekuje vas 5 premijernih naslova, čak 12 repriza, a od ostalih manifestacija organizirat ćemo i Festival hrvatske drame za djecu ''Mali Marulić, Pričaoničare, Lutke na Marjanu te reviju ''Ljetno kazalište za djecu''.

Sezonu započinjemo u subotu, 16. rujna u 11 sati izvedbom predstave ''Magarac i čarobnjak'' u režiji Siniše Novkovića, a tijekom tog mjeseca nastavljamo s igranjem predstave ''Kaktus bajka'', u režiji Renate Carole Gatice. U rujnu na sceni GKL Split igra i predstava ''Alo, to sam ja'' redatelja Ivana Plazibata s kojom 04. listopada odlazimo na Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovec.

Interaktivna radionica, s elementima storytelling-a, pod nazivom ''Pričaoničari'' planirana je za studeni. Ova radionica pričanja priča bit će idealna za gostovanja u vrtićima, u kojima će naši veseli mađioničari u suradnji s djecom pričati priče prema izboru publike kako bi iz njih izvlačili bitne pouke. U prosincu GKL Split priprema premijeru blagdanske predstave ''Maca Papučarica'' Ele Peroci, u režiji Renate Carole Gatice koja je već ranije režirala niz naših, publici poznatih, uspješnica.

Nova godina donosi još četiri premijerna naslova od kojih je prvi već u siječnju 2024. godine u koprodukciji s Hrvatskim domom. Tu je ''Karneval životinja'', u režiji Siniše Novkovića. Ovaj interaktivni koncert za djecu i mlade uvest će nas u tajnu stvaranja i uprizorenja žive izvedbe koja će na sceni nastajati neposrednom igrom glazbenika, glumaca i lutaka, ne skrivajući pritom nijedan element kazališne čarolije. U veljači nas očekuje premijera predstave ''Pasje novelete'' Miljenka Smoje, a u režiji Gorana Golovka, koja će biti dio večernjeg programa za odraslu publiku. Kratke priče poznatog splitskog humorista o zgodama njegovog najboljeg kompanja Šarka, valja doći i poslušati! Travanj će biti u znaku edukativne predstave Branka Ružića ''Reci aaa...'', a u režiji Branimira Rakića, koja će djecu podučavati o važnosti oralne higijene i suočavanju sa strahom od zubara, kako u kazalištu tako i u prostorima izvan njega.

Od 9. do 12. travnja, lutkari će realizirati sedamnaesti Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, nakon čega nas u svibnju očekuje posljednja ovosezonska premijera predstave ''Dankovo srce'' Maksima Gorkog, u režiji Jure Radnića. Ovu priču o pojedincu koji ima viziju boljeg života i čiji život izgara u nastojanju da tu viziju prenese svojim bližnjima, u nadi da je zajednički ostvare, pokušat ćemo ispričati na malo drugačiji način služeći se osjetilnim komponentama kazališnih sredstava i čarolijom scenskog pokreta.

Do kraja sezone od ostalih programa i manifestacija očekuju nas još i Lutke na Marjanu. Taj program će se održati tijekom svibnja i lipnja u prekrasnom ambijentu Dječjeg grada na Marjanu gdje ćemo igrati neke od omiljenih naslova i uveseljavati djecu u kazalištu u prirodi. Ovu će sezonu Gradsko kazalište lutaka Split završiti, već tradicionalnom revijom Ljetno kazalište za djecu i to u srpnju 2023. Osim na matičnoj pozornici u Splitu gdje će lutkari izvoditi premijerne i reprizne naslove, GKL Split će igrati i na gostovanjima i festivalima diljem Hrvatske. Knjižicu sezone možete pogledati na https://issuu.com/gkls.../docs/sezona_2023._2024._-_knji_ica.

Ove sezone ponovno uvodimo obiteljsku pretplatu (obuhvaća 7 naslova u produkciji GKL-a), a upis traje od 15. rujna do 15. listopada 2023.

Detaljan program te ostale informacije o predstavama, obiteljskoj pretplati i kazalištu dostupni su na www.gkl-split.hr.