PREMIJERA ''ZLATNA RIBICA''

28.02.2023.

U Gradskom kazalištu lutaka Split će u subotu, 4. ožujka s početkom u 19 sati biti premijerno izvedena predstava ''Zlatna ribica'', nastala prema motivima “Bajke o ribaru i ribici” Aleksandra Sergejevića Puškina, a tema ljudske pohlepe kojom se onomad u svojoj bajci bavio Puškin, itekako je aktualna i u današnjem vremenu.

Branimir Rakić, autor teksta i redatelj predstave, ističe: “Predstava se bavi problemom pronalaženja ljudske sreće. Na primjeru ribarove pohlepne žene nastojat ću se približiti djeci i njihovoj, zapravo, ljudskoj potrebi da posjeduju samo svoju zlatnu ribicu koja bi ispunila sve njihove želje.

Lik Prelje, koja gramzljivo želi više od onog što ima, objedinjuje u određenoj i  razumnoj mjeri osobine svih ljudi, a transformacijom njenog lika slijedom događaja u predstavi želim potaknuti gledatelje na samopreispitivanje o izvorima vlastite sreće.

Je li nam za sreću uistinu potrebna zlatna ribica? Ili je sreća nešto što dolazi iz samog čovjeka koji je uspio pronaći zadovoljstvo u onome što ima?

Lik Zlatne ribice kao personifikacija zadovoljstva koje dolazi izvana zapravo je izvrstan primjer putokaza neuspješne potrage za srećom, a uz čiju ćemo pomoć našoj maloj publici dati odgovor da je njihova i samo njihova zlatna ribica koja ispunjava sve želje zapravo u njima samima. Uostalom, kao u svima nama.“

U predstavi igraju Justina Vojaković-Fingler, Andrea Majica i Stipe Gugić.

Lutke, kostime i scenografiju osmislila je Danira Matošić, dok je za glazbu u predstavi zaslužan Matija Antolić. Oblikovatelj tona je Franko Perić, a oblikovatelj svjetla Lucijan Roki.

Predstava će premijerno biti izvedena u subotu, 4. ožujka u 19h, a raspored budućih izvedbi kao i informacije o ulaznicama dostupni su na www.gkl-split.hr.