Festival 2021.

MALI MARULIĆ I OVE GODINE U JESENSKOM IZDANJU!

Uslijed epidemiološke situacije i prioriteta sigurnosti publike i izvođača, odlučili smo premjestiti 14. Festival hrvatske drame za djecu s planiranog termina u travnju na novi, jesenski termin od 27.9. do 2.10. 2021. 

 

NAGRADE NATJEČAJA ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ZA LUTKARSKO KAZALIŠTE I KAZALIŠTE ZA DJECU MALI MARULIĆ 2021.

14. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić trebao je započeti 12. travnja, ali  je kao i lani, zbog epidemiološke situacije odgođen i premješten na jesenski termin.  Nisu ipak zaustavljeni svi festivalski programi, a marljivo je radio stručni žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić, u sastavu Ana Prolić, dramaturginja i redateljica, Mario Kovač, redatelj i Branimir Rakić glumac, lutkar i redatelj u lutkarskom kazalištu.

Žiri je pročitao 19  tekstova pristiglih na Natječaj u roku do 11. siječnja 2021. i odlučio nagraditi tri teksta, odnosno četiri autorice!

Najboljim je proglašen tekst BIJELCI autorice Hane Veček kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dijele  Maja Katić i Dunja Fajdić, koautorice nagrađenog teksta  SVIJET OKO PUTA , dok je treću nagradu osvojila Luiza Bouharaoua za tekst JAJO I STRAŠNI STRAH.

Iako je Maji Katić i Dunji Fajdić ovo prva nagrada na natječaju za najbolji tekst, obje su umjetnice već nagrađivane za dramatizaciju na festivalu Mali Marulić, Maja Katić za predstavu „Ljubiti, samo ljubiti“ Teatra Poco Loco, a Dunja Fajdić za „Duricu“ Kazališta Žar ptica.  Prvi je put nagradu na ovom natječaju dobila i Luiza Bouharaoua, spisateljica široj čitalačkoj publici poznata po svom izuzetno uspješnom romanu “Jesmo li to bili mi?“.  Hani Veček ovo je drugi Marulić za najbolji tekst, a prvi je dobila 2016. za dramski tekst „Magnus“ koji je također bio prvonagrađeni na Natječaju.

Zahvaljujemo žiriju i svima koji su poslali svoje tekstove na ovogodišnji Natječaj, a najiskrenije čestitamo nagrađenim spisateljicama kojima ćemo nagrade uručiti u programu svečanog otvaranja festivala Mali Marulić u rujnu 2021.

Glavni pokrovitelj Natječaja najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Obrazloženja žirija pročitajte  ovdje.

ODABRANE PREDSTAVE 14. FESTIVALA MALI MARULIĆ!

Za sudjelovanje na 14. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić prijavljeno je 20 predstava od kojih je izbornik Igor Tretinjak odabrao osam za natjecateljski dio programa. Ovogodišnji 14. Mali Marulić održat će se u Splitu od 27.9. do 2.10. 2021., u mjesecu objavljivanja Marulićeve Judite i godini u kojoj Split i Hrvatska obilježavaju 500. obljetnicu ovog velikog događaja u nacionalnoj kulturi. Zahvaljujemo svim kazalištima na prijavljenim predstavama i čestitamo nagrađenima.

 

1. Gradsko kazalište lutaka Rijeka /Nina Mitrović: FLEKAVAC /redateljica Renata Carola Gatica

2. Gradsko kazalište lutaka Split/ Ivana Vuković: MIŠ U TOĆU /redatelj Ivan Plazibat

3. Kazalište lutaka Zadar/ Filip Jurjević i Vinko Radovčić: PAZI ŠTO GOVORIŠ /redatelj Vinko Radovčić

4. Kazalište Prijatelj/  Hrvoje Zalar: HRVATSKE VILE I VJEŠTICE /redatelj Hrvoje Zalar

5. Lutkarska organizacija koju fakat trebamo/ LOVCI NA SNOVE /redateljica Morana Dolenc

6. Kazalište Mala scena/ Ivana Brlić-Mažuranić: SUNCE DJEVER I NEVA NEVIČICA /redatelj Ivica Šimić

7. Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište mladih Split/ Siniša Novković: ADRIATICO /redatelj Siniša Novković

8. Gradsko kazalište Žar ptica/ Vesna Kosec-Torjanac: HOĆU-NEĆU /redatelj Dubravko Torjanac