OTVOREN 12. MALI MARULIĆ

11.04.2019.

Festivalskom himnom „Priča nam je kuća“ (tekst: Olja Savičević Ivančević, glazba: Tamara Obrovac) u izvedbi polaznika početnog solfeggia Glazbene škole Josip Hatze, sinoć je pred prepunom dvoranom Gradskog kazališta lutaka Split svečano otvoren 12. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“. 
U nastavku programa, dodijeljene su nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst. Jasen Boko, predsjednik žirija, uručio je prvu nagradu Petri Cicvarić za tekst Ribe u nevolji, dok druga nagrada putuje u London autorici Kristini Gavran, za tekst Sonata za kantu za smeće. Treća nagrada nije dodijeljena jer žiri drži da niti jedan od preostalih tekstova ne posjeduje kvalitet vrijedan ove respektabilne nagrade.
Prisutne je pozdravila i ravnateljica GKL-a Split Marija Tudor istaknuvši kako je Festival ove godine uveo Nagradu Zdenka Mišura, za najveći kazališni izazov, kao priznanje za njezin doprinos kazalištu i kulturi grada Splita. Zdenka Mišura je prije 12 godine pokrenula festival Mali Marulić s ciljem promoviranja domaćih autora u kazalištu za djecu, a nagradu koja nosi njezino ime žiri će dodijeliti predstavi koja se naročito istakne u odvažnom i inovativnom promišljanju kazališta za djecu. 
Festival je zatim službeno otvorila zamjenica gradonačelnika grada Splita, gđa Jelena Hrgović Tomaš, istaknuvši čvrstu potporu grada Malom Maruliću kao i cijelom kolektivu Gradskog kazališta lutaka Split koji posvećeno radi i ostvaruje ovako zahtjevan i vrijedan program, ali i svoj redovni repertoar. Festivalu je poželjela još puno dobrih godina, a najmlađoj publici zbog koje festival postoji, da pronađe nadahnuće u predstavama koje za njih stvaraju kazališni umjetnici. 
U nastavku programa izvedena je predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Zamrznute pjesme“ u režiji Tamare Kučinović i izvedbi Tilena Kožamelja, Davida Petrovića, Damira Orlića, Andree Špilen i Petre Šarac, a publika je dugim aplauzom vraćala ansambl predstave nekoliko puta na poklon.
Program Malog Marulića nastavio se danas u srijedu izvedbama predstave „Čudak Šumek“, Kotar teatar iz Delnica i Male scene iz Zagreba u Gradskom kazalištu mladih, te predstave Kazališta lutaka Zadar „Nikomu pravo“ u amfiteatru MKC-a Split. Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih izvest će zadnju predstavu današnjeg dana „Zdrav i čist dom, to je baš po mom“, u 16 h u GKL-u Split.