Ljetno kazalište za djecu u GKL-u od 1. do 9. srpnja!

24.06.2022.

U petak, 1. srpnja, počinje revija „Ljetno kazalište za djecu“  kojom Gradsko kazalište lutaka Split već devetu godinu za redom završava svoju kazališnu sezonu.  Pet odabranih repertoarnih naslova GKL-a ove će godine igrati u klimatiziranoj dvorani Kazališta, a sve predstave započinjat će u 20 sati.

Revija započinje jednom od najdugovječnijih predstava GKL-a Split  'Pec Ivo' koja će igrati 1. i 2. srpnja.  Prema priči hrvatske spisateljice Nade Iveljić nastala je ova nježna i zabavna lutkarska predstava namijenjena najmlađoj publici, već od 3 godine starosti. Radnja je smještena u jednoj pekarnici punoj ljubavi, a glavni protagonisti ove moderne bajke malene će poučiti neprolaznim vrijednostima i tome što znači biti „dobar kao kruh“.

U ponedjeljak  4. srpnja program nastavlja predstava koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade u 2021. godini, 'Miš u toću' autorice Ivane Vuković i redatelja Ivana Plazibata. Vlasnica restorana Klaudija, megapopularan kulinarski chef Mačor Čili i meganepoznata kuharica Miška Sol ukrstit će svoj kuhače u ovom scensko-kulinarskom spektaklu, a mladoj publici naviknutoj upravo na spektakle, superzvijezde i influencere,  pokazati zašto je važno razlučiti osjećaj poštovanja prema nečijem talentu i radu od osjećaja slijepog divljenja.

Reviju nastavlja veliki hit autora i redatelja Siniše Novkovića , predstava 'Slonić Dištonić' koja je od premijere u prosincu odigrana više od 60 puta.   U raspjevanom kraljevstvu Intonaciji  svi se pripremaju za najvažniji događaj godine, glazbeno natjecanje za prestižnu nagradu ''Zlatni akord'', ali planove će im osujetiti uvrijeđeni čarobnjak Mandolini. Kakvu će ulogu u svemu tome imati jedan mali slon, ne propustite doznati i pritom se sjajno zabaviti u GKL-u 5. i 6. srpnja.

7. srpnja na programu je monoigra  'Kako rastu djeca?', nastala prema poeziji Grigora Viteza, u dramaturškoj obradi Belmonda Miliše i režiji Bojana Brajčića.  Vitezove bezvremenske stihove najmlađima donosi glumac Franjo Đaković igrom, naracijom, sviranjem, pjevanjem i korištenjem elemenata kamishibai teatra.

Posljednji naslov ovogodišnje revije je predstava 'Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu' prema tekstu Ivane Vuković i  motivima „Regoča“, u prilagodbi i režiji Branimira Rakića.  GKL Split  će izvedbama ove raskošne lutkarske predstave koja poziva na mir i slogu kao zaloge bolje budućnosti naše djece, 8. i 9. srpnja završiti kazališnu sezonu 2021./2022.