JUBILARNI 10. MALI MARULIĆ U SPLITU I U ZAGREBU!

20.02.2017.
Za sudjelovanje na jubilarnom desetom Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić prijavljeno je ukupno 26 predstava iz Hrvatske i Slovenije, a izbornik Tomislav Zajec odabrao je sedam koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa:
1. LEGENDA O BESKRAJNOM MORU, Kazalište Marina Držića, Dubrovnik, autorica: Olja Savičević Ivančević, redatelj: Ivan Plazibat;
2. BAJKA O ŽAR PTICI, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb, autorica i redateljica: Ivica Boban;
3. LJUBITI, SAMO LJUBITI, Teatar Poco Loco, Zagreb, autor: Zvonimir Balog, redateljica: Renata Carola Gatica;
4. PUŽ, Kazalište Mala scena, Zagreb, autorica: Maja Hrgović, redatelj: Staša Zurovac;
5. U ZVIJEZDE, Gradsko kazalište lutaka Split, autori i redatelji: Ksenija Zec i Saša Božić;
6. NIJE ME STRAH, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, autorica: Dubravka Pađen Farkaš, redateljica: Ljudmila Fedorova;
7. BEBA BEBAČ, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autor i redatelj: David Petrović.
Festival Mali Marulić utemeljen je 2008. godine s ciljem poticanja hrvatskog dramskog pisma za djecu i kazališnog stvaralaštva temeljenom na domaćem tekstu. Sastavni dio festivala je i Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu na koji su u roku do 8. siječnja pristigla 34 teksta, a u tijeku je žiriranje za nagrade koje će piscima biti uručene u sklopu festivala.
Svoj deseti jubilej Mali Marulić će obilježiti u okolnostima privremenog financiranja zbog kojih festival sa sigurnošću može računati tek na jednu četvrtinu uobičajenih sredstava. Sredstva nisu dovoljna za ugošćavanje svih selektiranih predstava u Splitu pa je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Split i festivala Mali Marulić bila prisiljena donijeti odluku koja mijenja formu festivala, ali omogućuje njegovo održavanje i zasluženo sudjelovanje svih selektiranih predstava. 
Prema toj odluci, tri predstave zagrebačkih kazališta će ostati u Zagrebu i igrati na svojim matičnim scenama gdje će ih stručni žiri i gledati. U Zagrebu će se na Akademiji dramskih umjetnosti održati i umjetničko-stručni kolokvij na temu „Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu“, iniciran upravo povodom jubileja.
Zagrebački dio programa održat će se od 6. do 8. travnja, a festival se potom vraća u svoj Split u kojem će od 9. do 12. travnja igrati predstave kazališta domaćina, te naslovi riječkog, osječkog i dubrovačkog kazališta. Festival tako po prvi put neće u cijelosti biti održan u Splitu, ali će splitska publika ipak uživati u 15-ak festivalskih programa - predstava i onih popratnih poput čitanja nagrađenih tekstova i slušaonica radio-igre za djecu.
Na sceni GKL-a Split održat će se i centralna svečanost na kojoj će biti dodijeljene nagrade Natječaja za najbolji tekst.
Gradsko kazalište lutaka Split će i nakon završetka festivala inzistirati na tome da se raspletom splitske političke situacije splitskoj djeci vrati programski dug, odnosno omogući gledanje odabranih zagrebačkih predstava, odnosno njihova gostovanja u GKL-u do kraja 2017. 
GKL Split zahvaljuje kazalištima Žar ptica, Mala scena i Teatru Poco Loco na razumijevanju i spremnosti da se prilagode koncepciji ovogodišnjeg festivala i (privremeno) odreknu igranja pred splitskom publikom.
Također, GKL Split zahvaljuje zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti koja će 6. travnja ugostiti umjetničko – stručni kolokvij na temu „Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu“, prvi program ovogodišnjeg jubilarnog izdanja festivala.