< Povratak

SEZONA / Program 2023/2024

Za uzrast:
Trajanje: 45 min
Ivana Vuković

KAKO SU LJILJO I KOSJENKA POBIJEDILI ZLU NESLOGU

prema motivima pripovijetke ,,Regoč'' Ivane Brlić Mažuranić

Režija i prilagodba teksta: Branimir Rakić

Kreatorica lutaka, kostima i scenografije: Danira Matošić

Skladatelj: Matija Antolić

Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki

Oblikovatelj tona: Franko Perić

Igraju: 

Sanja Vidan.....................................................Kosjenka, Baba

Stipe Gugić.....................................................Ljiljo, Dida

Ivan Medić......................................................Regoč, Iko

Alin Antunović...............................................Zla Nesloga

Milena Blažanović.........................................Marta

Milana Buzolić...............................................Jozo

Justina Vojaković Fingler.............................Anđa

 

O predstavi:

Postavljanje bilo koje bajke iz najpoznatije zbirke hrvatske književne baštine za djecu, „Priče iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić, velik je izazov za svako kazalište i svakog kazališnog umjetnika. Takvog su se izazova prihvatili  Ivana Vuković, autorica novog teksta nastalog prema motivima bajke "Regoč" i  naš glumac, a uskoro i lutkarski redatelj Branimir Rakić koji će ovom predstavom diplomirati pri Studiju lutkarske režije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, pod mentorstvom doc. art. Tamare Kučinović.

Dječak Ljiljo, vila Kosjenka i div Regoč glavni su protagonisti ove priče u kojoj je razornoj sili nesloge i razjedinjenosti suprotstavljena graditeljska snaga zajedništva i pravog prijateljstva kojoj ne smetaju postavljene granice, različitosti, nečija veličina a ni drugačiji način razmišljanja.

 

,,Iako dramatizacija ''Regoča'' Ivane Brlić Mažuranić nije imala namjeru osuvremeniti i aktualizirati tekst više od onoga što ga već čini svevremenskim, odluka da protagonisti više nisu fantastična bića došla je organski. U vremenima hiperprodukcije superheroja, inflacije bajkovitog sadržaja i svemoćnog individualizma, činilo se važnim iskoristiti potencijal dječaka Lilje da postane punokrvni protagonist koji će inzistirati na pravdi, a da Kosjenkine vilinske čarolije preselimo u sferu realne čarolije koju osjetimo svaki put kad nastupi ljudska sloga. Tim postupkom želimo djeci ispričati priču iz svijeta Ivane Brlić Mažuranić ali i naučiti ih koliko su važne sve naše pojedinačne i osobne odgovornosti koje onda stvaraju svijet u kojem živimo.''                                                                                                                                                                                                                                      Ivana Vuković

 

 

,,Motivi bajke „Regoč“ spisateljice  Ivane Brlić Mažuranić poslužili su kao predložak predstavi „Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu“. Ivana Vuković i ja prepoznali smo u predlošku kao glavnu okosnicu priče upravo ljudsku neslogu, njene uzroke i posljedice, ali i poziciju djeteta u takvom nezahvalnom okruženju za odrastanje. Problemi u komunikaciji odraslih uzrokovani pohlepom dovode do nesloge, a nerijetko i do tragičnih posljedica kao što su sukobi i ratovi. Djeca su u takvim situacijama žrtve konflikata odraslih, a svijet koji im odrasli ostavljaju ne daje im mogućnosti za razvijanje u odrasle osobe koje bi taj isti svijet mogle učiniti boljim i pravednijim.  Ono što im mi kao umjetnici možemo dati jest kazališna čarolija u kojoj su upravo djeca pokretači promjena na bolje, a na nama odraslima jest da prepoznamo potencijal njihove istinske vrijednosti. Odgojno ulaganje u zajedništvo i propagiranje mira ulaganje je u ljepšu budućnost kakvu naša djeca zaslužuju što je ujedno i poruka ove predstave. 

Za razliku od originalne priče, radnja je smještena u realni svijet koji nas okružuje, u prostor Dalmatinske zagore, kamenit i surov, sa snažnim ljudima, njihovim običajima i drevnim mitovima, jako blizak kraju kojeg Ivana Brlić Mažuranić opisuje u svojoj bajci o Regoču. Iako je vrijeme radnje neodređeno itekako je aktualno i primjenjivo na društvena zbivanja, kako u prošlosti tako i u ovom vremenu danas.

Predstava „Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu“ u najboljem mogućem vremenu šalje poruke u kojima poziva na mir i slogu kao zalog bolje budućnosti za našu djecu.''

                                                                                                                Branimir Rakić

 

Premijera: 21. svibnja, 2022.