< Povratak

SEZONA / Program / Arhiva

Video:
More Love Ensemble

More Love Ensemble: More Love to Tchaikovsky

Petak, 9. veljače u 20 sati

Melita Lovričević vokal, lira / Petar Ćulibrk klavijature / Enos Kugler bubnjavi / gost: Marko First violina

Melita Lovričević, Petar Ćulibrk i Enos Kugler, članovi world music jazz sastava More Love Ensemble, svoju glazbu obogaćuju muzičkim „začinima i aromama“ iz tradicionalne, duhovne, klasične, jazz i glazbe cijelog svijeta.

Sastav More Love to Tchaikovsky djelom nastavlja dugu i lijepu tradiciju ispreplitanja i spajanja jazz i klasične glazbe, ovoga puta u vlastitoj interpretaciji nekih od odabranih i njima posebno značajnih kompozicija velikog Petra Iljiča Čajkovskog, jednog od najutjecajnijih skladatelja iz razdoblja romantizma, i općenito, iz svjetske glazbene povijesti.

U Splitu će nastupiti u pratnji gosta na violini, renomiranog glazbenika Marka Firsta, a predstavit će se programom nastalim u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba, u sklopu izložbe Orašar.

Koncert je namijenjen svim ljubiteljima bezvremenskih melodija Petra Iljiča Čajkovskog i specifičnog glazbenog izričaja More Love Ensemble-a, ali i svima koji će to tek postati! 

 

PROGRAM

U 9 kompozicija glazbenici na svoj jedinstven način interpretiraju odabrane glazbene teme iz bogatog opusa Petra Iljiča Čajkovskog, jednog od najomiljenijih ruskih skladatelja romantizma. Kako bi se i za samog Čajkovskog moglo reći da je svoju inspiraciju crpio iz različitih kultura, tako je njegovo maestralno glazbeno putovanje inspiriralo More Love Enseble da svojim aranžmanima i tekstovima nastave to započeto putovanje zvukom, onako kako ga oni osjećaju, čuju, u kontekstu današnjeg vremena i pogleda te mogućnosti u glazbenom izražavanju i istraživanju.

Tako se kroz koncert provlače besmrtne, općepoznate teme Arapskog, Kineskog i Ruskog plesa, Valcera cvijeća te Plesa šećerne vile iz Orašara, Valcera iz Labuđeg jezera, ali i manje poznatih melodija Nocturna za violončelo i klavir i orkestralnog Slavenskog marša. Zatim je tu i nekoliko jazz klasika inspiriranih upravo djelima Čajkovskog poput uspješnice iz Disneyjevog crtića Trnoružica u kojoj je obrađena tema valcera iz istoimenog baleta, a isto tako i Stingova pop uspješnica.

Kako bi obogatili cjelokupni dojam glazbenici su u More Love to Tchaikovsky uz maštovite aranžmane i puno improvizacije uključili tekstove ruskih pjesnika, vlastite tekstove i široki glazbeni instrumentarij od tibetanskih zdjela i lire do električne violine i elektronskog vokalizatora.

Poput glazbe P. I. Čajkovskog koju bi okarakterizirali kao profinjenu, istančanu, punu energije s povremenim dramatičnim probojima, tako i izričaj More Love Ensemble-a poprima upravo te epitete, a koncert kroz njihovu interpretaciju od početka do kraja priča priču o glazbi, životu, ljubavi, emocijama, jednostavnosti, komunikaciji, ljepoti i slobodi.