< Povratak

SEZONA / Program 2023/2024

Za uzrast:
Trajanje: 40 min
Ivana Đula i Milica Sinkauz

KAKTUS BAJKA

prema motivima ''Kaktus bajki'' Sunčane Škrinjarić

Redateljica: Renata Carola Gatica

Kreatori glazbe: Ivana Đula i Luka Vrbanić

Kreatorica lutaka, scenografije i kostima: Alena Pavlović

Izrada i tehnologija lutaka: Luči Vidanović

Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki

Oblikovateljica tona: Željana Cvitanović

Uloge:

Ivan Medić:
Tata jež, Kaktus-car

Justina Vojaković-Fingler:
Mali jež 1, Kuharica, Oštrilo, Oblak, Olovka Kaktus-drvored

Stipe Gugić:
Mali jež 2, Čičak, Olovka, Čarobnjak, Kaktus-drvored 

 

O predstavi:

„Poznato je da su kaktus bajke prave poslastice za ježeve, iako još nitko nije dokučio u čemu je razlika između njih i običnih bajki. O tome učenjaci još raspravljaju, pa će u dogledno vrijeme biti objavljeni rezultati njihovih istraživanja.”
Načelno se ipak slažu u tome da je bajka kraća priča, u kojoj se pripovijeda obično o samo jednom događaju s malim brojem likova. Tvrde da takva priča mora biti fantastična, da likovi, stvari i pojave koji se u njoj pojave nisu stvarni.


No, ježevi, kaktusi, olovke, čičak, oblaci, trnje i cvijet veoma su stvarni i svi smo ih u svom životu vidjeli mnogo puta. Isto je tako normalno da kaktus ima bodlje, da su one oštre i zašiljene i da bodu. Ništa misteriozno nema ni u tome da oblak ponekad zaplače i na zemlju padne kiša. Cvijet može izgledati fantastično, ali sasvim je uobičajeno da s vremena na vrijeme, kad osjeti potrebu za time, procvjeta i pokaže se svijetu u svojoj ljepoti. Pa ipak, kada se sve to sabere zajedno, nastane bajka. Kaktus bajka. Naoštrite svoju pažnju i pridružite se učenjacima u istraživanju tog fenomena. Ako ste dovoljno oštri, možda se tajna kaktus bajki kod vas rascvjeta mnogo prije nego budu objavljeni njihovi rezultati.
 

Premijera: 30. studenoga 2022.

 

Iz medija: 

Premijera ‘Kaktus bajke‘ u Gradskom kazalištu lutaka Split: Priče za male ježeve, djecu i sve koji su dovoljno maštoviti

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija (30.11.2022.)