Uskoro započinje 16. Mali Marulić!

29.03.2023.

U ponedjeljak, 3. travnja počinje šesnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu ''Mali Marulić'', u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split.

Za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu prijavljeno je ukupno 20 predstava od kojih je selektorica Ana Tonković Dolenčić, dramaturginja, odabrala osam za natjecateljski dio programa.

Uz predstavu GKL-a Split, domaćina Festivala, bit će izvedeno još sedam naslova iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Čakovca, a nakon trinaest godina na splitsku scenu ponovno dolaze i gosti iz Srbije – Dječje pozorište Subotica. Tijekom četiri festivalska dana predstave će igrati na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih.

Splitska publika svih uzrasta moći će gledati osam odabranih naslova:

DISLIKE, autorice Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića, u produkciji Gradskog kazališta ''Zorin dom'' iz Karlovca;

BIJELI KLAUN, autora Damira Miloša, u režiji Maje Kovač, u produkciji Kazališne družine Novi Život iz Zagreba;

DUGA, autora Dinka Šimunovića, u režiji Ane Kreitmeyer, u produkciji Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba;

DRVLJACI, autora Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca;

MRLJEK I PRLJEK, autora i redatelja Davida Petrovića, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka;

ALO, TO SAM JA, autorice Ivane Vuković, u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split;

DIVLJI KONJ, autora Božidara Prosenjaka, u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku;

NE IDI DALEKO, prema tekstu i režiji Tamare Kučinović, i produkciji Dječjeg kazališta Subotica iz Srbije.

 

Prvog festivalskog dana u jutarnjem terminu u 10:30 sati bit će izvedena predstava Dječjeg kazališta u Subotici "Ne idi daleko", autorice i redateljice Tamare Kučinović, a u programu svečanog otvorenja u večernjim satima predstava Gradskog kazališta lutaka Split „Alo, to sam ja“, autorice Ivane Vuković i redatelja Ivana Plazibata.

Osim izvedbi odabranih predstava, bit će održani i prateći festivalski programi. Nagrađene tekstove čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Splitu, u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu, dok će u nekoliko osnovnih škola biti održan program slušaonica radio-igre za djecu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, pod vođenjem urednice Nives Madunić-Barišić koja će s djecom obrađivati slušane radio-igre nastale prema odabranim nagrađenim tekstovima prijašnjih Natječaja Mali Marulić.

Posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u sastavu: Ivo Perkušić, glumac i kazališni producent, Magdalena Mrčela, spisateljica, novinarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti te Anastasija Jankovska, glumica i redateljica. Svoju nagradu najboljoj predstavi dodijelit će i dječji žiri koji čini pet učenika splitskih osnovnih škola.

Ulaznice je moguće kupiti uz prethodnu rezervaciju telefonom 021 395-968 ili mailom prodaja@gkl-split.hr.