Riječ izbornika

Broj deset velik je, po mnogim tumačenjima i savršen broj, koji se sastoji od jedinice kao znaka sveobuhvatnosti i nule kao simbola materije koja pretpostavlja stvaranje, kreaciju. Upravo iz tog su razloga i desete obljetnice velike, posebne i toliko značajne. A deseta obljetnica jednog festivala, prigoda je u kojoj se moramo na tren zaustaviti i prije svega odati veliko priznanje svima onima koji su na bilo koji način osmišljavali, planirali, gradili, podržavali i sudjelovali u kreiranju zaokruženog isječka vremena na kulturnoj lenti jednog Grada, jedne Regije i jedne Zemlje.

Točno na onaj način na koji i Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split, već desetu godinu otvara kulturni prostor poticanju, njegovanju i oblikovanju dječje mašte, znatiželje i identiteta kroz raznolikost svog programa. Jer uloga kazališta u dječjem razvoju velika je i neusporediva s drugim oblicima umjetnosti ili edukacije – susret sa živim stvaranjem u neposrednom kontaktu s prostorom izvedbe uvijek je predstavljao čaroliju neopisivog. A samo se iz tog prostora igre može zaista učiti, napredovati i rasti.

Upravo iz tog razloga veliko mi je zadovoljstvo i velika čast biti izbornikom Festivala koji baš ove godine slavi svoj okrugli, deseti rođendan. Ujedno se nadam da će ovogodišnji izbor predstava, tragom spomenute ideje o rastu kroz dijalog s prostorom izvedbe, biti jedan od kamenčića u desetogodišnjem mozaiku, koji će potvrditi važnost i vrijednost Festivala i u godinama koje su pred nama.

Vodeći se ovim razmišljanjima, za ovogodišnji sam Mali Marulić odabrao sedam predstava, koje iz vrlo različitih očišta pristupaju shvaćanju hrvatske drame i kazališta za djecu. Pritom sam posebno sretan da sam za ovaj jubilarni Festival, zbog raznolikosti predloženih predstava, bio u mogućnosti napraviti pregled kazališne produkcije koji zahvaća sve uzraste publike; od najmanjih gledatelja – jednogodišnjaka, pa sve do starijih osnovnoškolaca.

Upravo je potonjima namijenjena predstava Bajka o Žar ptici Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, koja kroz osuvremenjenu priču o zlatnoj ptici iz davne legende zapravo na najtočniji način zrcali sve pukotine vremena u kojem živimo, istovremeno se nenametljivo i točno baveći unutarnjim mehanizmom samog kazališta.

Iz dubrovačkog Kazališta Marina Držića stiže još jedna legenda koja svoju pripovijednost s elementima fantastičnog iskazuje i kroz sam svoj naslov; Legenda o beskrajnom moru. Kako se u toj mornarskoj priči punoj začudnih bića i velikih oluja snašla jedna djevojčica sa željom da postane kapetanica, ostaje nam vidjeti.

Putovanje potpuno drugačijeg predznaka, a sve u potrazi za onime što bi zapravo trebala biti ljubav, donosi predstava Ljubiti samo ljubiti Teatra Poco Loco (koprodukcija s Centrom mladih Ribnjak) iz Zagreba. U razigranoj duo-igri nadahnutoj stihovima Zvonimira Baloga, jedan odvažan Puž kreće u pustolovinu u kojoj je spreman ostati i bez kućice kako bi zadobio srce jedne male Ružice.

Jedan pak drugi Puž dolazi nam iz zagrebačkog Kazališta Mala scena, u priči o dječaku koji je upravo zbog vlastite puževe sporosti na kraju zapravo postao junakom. Precizno koreografirana predstava o tome je li zaista potrebno juriti u svijet odraslih, s lakoćom se pretvara u bajku o dječaku koji odbija žuriti čak i usred najneobičnijih događaja.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka na ovogodišnjem se Festivalu predstavlja maštovitom pričom Nije me strah; o strahu i svim njegovim manifestacijama. Izvrsna lutkarska animacija i glumačka igra osječkog ansambla vjerno prenose unutarnje stanje dječaka Tina, koji kroz predstavu uči što je strah i kako ga svladati.

Našim najmanjim gledateljima, malim bebama i bebačima namijenjena je istoimena predstava Beba Bebač koja dolazi iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka iz Rijeke. Za naša je kazališta prava rijetkost upustiti se u avanturu izvedbene igre za bebe, pri čemu je ova predstava komunikativno, duhovito i dirljivo ogledalo o prvim mjesecima naših života.

I na samom kraju ovog pregleda, kako to i dolikuje, dolazi nam predstava U zvijezde, kazališta domaćina Gradskog kazališta lutaka Split iz Splita. Kakve sve tajne skriva zvjezdano nebo i kako se najlakše tamo uputiti, otkrit će nam sudionici ovog začudnog predavanja o astronomiji i pritom nas sve pozvati na uzbudljivo putovanje do zvijezda.

Dozvolite mi još samo jedan trenutak, da na kraju ovog tekstualnog uvoda u deseti Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, Gradskom kazalištu lutaka Split od srca čestitam na svim uspjelim godinama Festivala do sad, a Malom Maruliću zaželim sretan i veseo ulazak u iduću, podjednako kvalitetnu dekadu kazališta za djecu. 

Tomislav Zajec