Festival 2019.

OBRAZLOŽENJE - Nagrada Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić 2019.

 

U roku do 6. siječnja 2019. na Natječaj za dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić  pristiglo je 18 tekstova.  Žiri u sastavu Ana Prolić, Belmondo Miliša i Jasen Boko u uži je izbor uvrstio pet tekstova. Prvu nagradu žiri je dodijelio tekstu RIBE U NEVOLJI Petre Cicvarić, a drugu tekstu SONATA ZA KANTU ZA SMEĆE Kristine Gavran. Treća nagrada nije dodijeljena, a detalje odluke pročitajte u obrazloženju žirija.

Valja priznati: dramski tekstovi ove godine ni kvalitetom, a ni kvantitetom nisu ponudili veliki izbor, najveći broj njih nije pokazao elementarno vladanje dramaturgijom, iako dobrih ideja nije nedostajalo.

Žiri je stoga odlučio da samo dva teksta zaslužuju nagradu, jer nude dovoljno dramskih kvaliteta, kreativnost, zanimljivu ideju i mogućnosti za potencijalnu scensku izvedbu. Treća nagrada nije dodijeljena jer žiri drži da ni jedan od preostalih tekstova ne posjeduje kvalitet vrijedan ove respektabilne nagrade.

DRUGU NAGRADU osvojio je tekst SONATA ZA KANTU ZA SMEĆE na natječaj pristigao pod šifrom OBLAK.

SONATA ZA KANTU ZA SMEĆE originalna je glazbena igra u kojoj sudjeluju Violina, Klavir i Flauta, Četvrtinka Do, Trema i – Kanta za smeće. Priča o glazbi, ambiciji, talentu i ljubavi prema glazbi postaje scenski zanimljiva kad se u cijelu priču uključi i kanta za smeće, objekt koji sigurno ne bi bilo ničiji glazbeni izbor. Dramski tekst SONATA ZA KANTU ZA SMEĆE, uz dramaturške dorade, nudi zanimljivu i originalnu i umjetnički provokativnu mogućnost scenske realizacije glazbene igre za djecu u kojoj, uz dobro poznate glazbene instrumente sudjeluje i talentirana – kanta. U društvu i obrazovanju koje je zaboravilo značaj glazbe i ostalih umjetnosti SONATA nudi i poželjan edukativni glazbeni okvir. Ukratko, ovaj tekst otvara mogućnost vesele scenske igre, duhovite i glazbeno atraktivne s plemenitom „porukom“ o svijetu koji ima mjesta i za one različite.

 

PRVU NAGRADU osvojio je tekst RIBE U NEVOLJI  na natječaj pristigao pod šifrom Gallows pole

Dramski tekst RIBE U NEVOLJI, podnaslovljen kao kriminalistička priča pod vodom, zanatski je vješto napisan tekst, zaokružene dramaturške cjeline, jasno provedene teme te dosljedno profilranih likova -tipova što ga čini scenski potentnim.

Kroz potragu za Mladenom Čuvarićem, aktivistički nastrojenom ribljom mladicom, autorica na duhovit i djeci blizak način, obrađuje aktualnu temu ekološke ugroženosti riječnih voda i njima pripadujuće flore i faune. RIBE U NEVOLJI pokazuju posljedice umanjivanja vlastite odgovornosti u očuvanju ekološke ravnoteže te o stavljanju sitnih, osobnih i privremenih koristi ispred globalnih i dugoročnih. Zbog svega navedenog, ovaj tekst potencijalan je dramski predložak za edukativnu, zaigranu i scenski bogatu igru.