Festival 2017.

MALI MARULIĆ MORA POSTOJATI I TRAJATI

Unatoč otežanim okolnostima, ni u jednom trenutku nismo ozbiljno razmatrali mogućnost odustajanja od jubilarnog, desetog Malog Marulića. Jedinstveni festival za djecu Mali Marulić, koji promiče domaće autore i njeguje hrvatsku dramsku riječ, morao se dogoditi i u 2017. i  tako zaokružiti poglavlje kontinuiteta jedne manifestacije u kulturi za djecu, što nije mala stvar. Sve selektirane predstave zaslužile su sudjelovati i  konkurirati za jednu od nagrada festivala, makar smo morali prilagoditi format festivala i održati ga u dva grada – Splitu i Zagrebu.

Zagrebački kolege nisu se premišljali ni sekunde i solidarno su pristali održati izvedbe u svome gradu. Zahvaljujem im od srca, kao i našim dragim Osječanima koji će nakon dvije jutarnje izvedbe voziti natrag kući osam sati, sve kako bi nam uštedjeli jedno noćenje. Eto, reći će netko sa strane, i s manje novca može se organizirati festival, ništa nije izgubljeno. No to ne može biti dalje od istine jer se žrtvuju mnogi. Ne samo što je kazalištima ovako bitno smanjena mogućnost međusobnog susreta, razmjene znanja i ideja, nego je i publika – prije svega djeca zbog koje sve ovo i radimo – ostala zakinuta za sadržaj.

Dječji žiri, njihov predstavnik, ove godine neće pogledati sve predstave niti će, prvi put od utemeljenja festivala, proglasiti svoju nagradu, barem ne u terminu održavanja festivala. Zato je deseti jubilej slikovito obilježen festivalskim plakatom s kojeg nas gledaju njihova lica i  podsjećaju da smo im ostali dužni. Taj će plakat stajati u izlogu GKL-a i nakon završetka Malog Marulića, i to dokle god zagrebačke predstave ne dođu u Split i ne odigraju se pred našom publikom i dječjim žirijem.

Ovog travnja dobrodošlicu u Split želim kolegama iz Rijeke, Dubrovnika i Osijeka, a kazalištima Žar ptica, Poco Loco i Mala scena još jednom upućujem zahvalu i obećanje da ćemo do kraja godine njihove predstave, nakon što se izvedu u Zagrebu, ipak gledati i ocjenjivati u Splitu. Za nas drugačiji rasplet nije moguć jer Mali Marulić mora postojati i trajati ako želimo imati relevantno suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu.

Marija Tudor