Koncept i ciljevi

KONCEPT I CILJEVI FESTIVALA HRVATSKE DRAME ZA DJECU „MALI MARULIĆ“

 

Festival Mali Marulić je utemeljen 2008. godine i organiziran od strane Gradskog kazališta lutaka Split. Festival svake godine okuplja najbolje predstave nastale prema hrvatskom literarnom predlošku, u izboru selektora programa.

CILJEVI FESTIVALA SU:

1. Motiviranje i osuvremenjivanje kazališne produkcije temeljene na hrvatskom literarnom predlošku za djecu i mlade

2. Motiviranje domaćeg dramskog pisma za djecu i mlade

3. Stvaranje profesionalnog kulturnog sadržaja za djecu u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

4. Razvijanje potreba za kulturnim sadržajima kod djece i mladih kroz raznolikost estetskih, tematskih, problemskih i produkcijskih sadržaja

,,Mali Marulić'' je festival jedinstvene koncepcije, precizno lociran u mjesto i vrijeme događanja. Događa se u Splitu u travnju, mjesecu obilježavanja objavljivanja Marulićeve Judite.

Zbog svoje koncepcije i ciljeva,  Mali Marulić je od neprocjenjive  važnosti za hrvatsko kazalište za djecu.  Selekcijski postupak  u sastavljanju glavnog programa i festivalske nagrade motiviraju kazališta na sudjelovanje, što znači i na postavljanje hrvatskih autora, kao  preduvjet sudjelovanja na festivalu.

Ne manje važno, festival putem Natječaja, koji je njegov sastavni dio, motivira pisce da pišu za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Posljedično, veći broj kvalitetnih tekstova potiče produkciju predstava hrvatskih autora i pisaca. Time Mali Marulić u svim svojim segmentima snažno motivira kazališnu produkciju predstava hrvatskih autora.

Festival Mali Marulić izuzetno je važan i za grad Split jer je riječ o još uvijek jedinom festivalu profesionalnih kazališta za djecu u gradu, ali i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Festivalske izvedbe odigravaju se na pozornicama nekoliko splitskih kazališta, dok se prateći programi, poput slušaonica radio-igre i čitanja nagrađenih tekstova događaju u knjižnicama, osnovnim školama i drugim adekvatnim prostorima.

Putem web stranice na kojoj objavljuje nagrađene tekstove, festival promovira hrvatske pisce i domaće dramsko pismo za djecu.

U 2021. godini obilježila se petstota godišnjica objavljivanja Marulićeve Judite, a održavanjem festivala koji promiče hrvatsku književnost i nosi ime njezina oca, GKL Split je uveličao ovaj značajan jubilej.

 

PROGRAM FESTIVALA sastoji se od glavnog programa (izvedbe selektiranih predstava) i pratećih programa (čitanja nagrađenih tekstova, slušaonice radio-igre, predstave izvan konkurencije, promocije,..).

Glavni program sastoji se od izvedbi selektiranih predstava u natjecateljskom dijelu programa (prosječno 8 ansambala, 10 – 14 izvedbi), a redovan prateći program od čitanja nagrađenih tekstova Natječaja za dramski tekst  (u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, program u Gradskoj knjižnici ili HNK);radio –igre za djecu u osnovnim školama, u suradnji s Dramskim programom HRT-a.