Koncept i ciljevi

MALI MARULIĆ, festival hrvatske drame za djecu, utemeljen je 2006. godine, a utemeljitelj i organizator je Gradsko kazalište lutaka Split.

Kazalište je nesvakidašnji doživljaj, kazalište je utočište
 
Specifičnost koncepcije Malog Marulića je u tome da potiče i promovira domaće autore za djecu, a poseban je i kao jedini festival profesionalnih kazališta za djecu u gradu Splitu i čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ne zanosim se mišlju da je našoj malenoj publici važno tko je autor predstave. To je važno nama koji promišljamo i stvaramo kazalište za djecu jer znamo da bez domaćih autora nema relevantnog hrvatskog kazališta.  Djeci je, pak, važan onaj nesvakidašnji doživljaj i vjerujem da će im raznovrsne ovogodišnje izvedbe pokrenuti emocije i izazvati ushit, na način na koji to samo kazalište može.  Svaki festival kazališta za djecu prilika je za podsjećanje na njegov značaj i društvenu ulogu. Za razliku od brojnih drugih sadržaja kojima su djeca izložena,  dobro kazalište od njih zahtijeva određeni napor, njegova svrha nije šljokičasta i zašećerena zabava koja se lako i brzo konzumira i još brže zaboravlja. Vjerujem da i sasvim prosječna predstava može djetetu pružiti nekakav poseban doživljaj i novu vrijednost.  Izvanredna predstava, pak, pruža utočište od svakodnevne kakofonije, od brzine i šarenila koji izluđuju nas i našu djecu, ona otvara maštu, razbuktava osjećaje i razvija pažnju.
I zato, dođite u kazalište, dođite na Malog Marulića, uživajte u raznovrsnosti  autorskih rukopisa, redateljskih poetika, estetika, tema, glumačkih izvedbi. Zabavljajte se, mislite i osjećajte.
Dobro nam došli na deveti Mali Marulić!
Marija Tudor
 
Koncept Festivala

Festivala je natjecateljskog karaktera. Uvjet za prijavu predstave je da je ista nastala prema hrvatskom literarnom predlošku, premijerno izvedena od 1. siječnja do 31. prosinca u godini slanja poziva, odnosno u godini prije održavanja Festivala. Prijavljuju se samo profesionalna kazališta. 
Program Festivala određuje urednik nakon gledanja prijavljenih predstava.
O nagradama odlučuje peteročlani žiri, a čine ga afirmirani umjetnici s područja kazališne, likovne i glazbene umjetnosti, teorije drame i kazališne kritike.
Uz Festival je vezan i Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.
Festival se održava svake godine u mjesecu travnju. 
Ciljevi Festivala

• Poticanje domaćeg dramskog pisma za djecu
• Poticanje kazališne produkcije za djecu temeljene na recentnom domaćem dramskom pismu, adaptacijama domaće klasične literature i literarne baštine
• Stvaranje novog kulturnog sadržaja u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
• Stvaranje preduvjeta za razvoj potreba za kulturnim sadržajima kod djece kroz raznolikost saržaja (estetskih, tematskih, produkcijskih)
Po motivacijskom segmentu koji ide i prema literaturi i prema scenskoj produkciji, Mali Marulić je u Hrvatskoj jedinstven kazališni festival za djecu.