Novosti

NAGRADE NATJEČAJA ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ZA LUTKARSKO I KAZALIŠTE ZA DJECU 2023. 

Proglašenje nagrada Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko i kazalište za djecu tradicionalno je uvod u novo izdanje festivala Mali Marulić koji će se ove godine u Splitu održati šesnaesti put i to od 3. do 6. travnja. Na natječaj Mali Marulić, za najbolji novi dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, pristigao je ove godine 21 dramski tekst. Između tematskih i žanrovski različitih drama povjerenstvo u sastavu Bruna Bebić, predsjednica, Jasmina Parić i Jasen Boko odlučili su nagraditi tri teksta.

Prvu nagradu dodijelile su  tekstu PUT U MAŠTALUZIJU, autorice Marijane Nole, drugu nagradu tekstu NAOČAPKE, autorica Maje Katić i Dunje Fajdić i treću nagradu tekstu TIK-TOK-BUM!, autorice Hane Veček. Obrazloženja nagrada pročitajte ovdje.

Čestitamo nagrađenim autoricama kojima će nagrade biti uručene  3. travnja 2023. u Gradskom kazalištu lutaka Split, u sklopu programa svečanog otvaranja Festivala. Pokrovitelj Natječaja kojemu je cilj motiviranje i promicanje domaćeg dramskog pisma za dječje i lutkarsko kazalište  je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 

ODABRANE PREDSTAVE ZA 16. MALI MARULIĆ!

Za sudjelovanje na 16. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić, koji će se održati od 3. do 6. travnja u Splitu, prijavljena je 21 predstava od kojih je izbornica Ana Tonković Dolenčić odabrala osam za natjecateljski dio programa. Zahvaljujemo svim kazalištima na prijavljenim predstavama i čestitamo nagrađenima.

Odabrane predstave:
1. Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac, ''Dislike'', Petra Cicvarić, r. Peđa Gvozdić
2. Kazališna družina Novi Život, ''Bijeli klaun'', Damir Miloš, r. Maja Kovač
3. Dječje kazalište Dubrava, ''Duga'', Dinko Šimunović, r. Ana Kreitmeyer 
4. Kazališna družina Pinklec, ''Drvljaci'', Patrik Gregurec, r. Vanja Jovanović
5. Gradsko kazalište lutaka Rijeka, ''Mrljek i Prljek'', David Petrović, r. David Petrović
6. Gradsko kazalište lutaka Split, ''Alo, to sam ja'', Ivana Vuković, r. Ivan Plazibat
7. Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, ''Divlji konj'', Božidar Prosenjak, r. Tamara Kučinović
8. Dječje kazalište Subotica, ''Ne idi daleko'', Tamara Kučinović, r. Tamara Kučinović 

 

,,CAFFE KRALJEVSTVO'' NAJBOLJE JE PREDSTAVA PREMA SUDU STRUČNOG I DJEČJEG ŽIRIJA!

Stručni žiri 15. Malog Marulića radio je u sastavu Saša Božić, redatelj, Magdalena Mrčela, spisateljica, novinarka, prof. hrvatskog jezika i književnosti i Ivo Perkušić, glumac i ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split,  a njihove nagrade najboljim ostvarenjima su:

1. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini predstavi CAFFE KRALJEVSTVO, Kazalište lutaka Zadar

2.  Nagrada za najbolji tekst SINIŠI NOVKOVIĆU  za tekst predstave Slonić Dištonić, Gradskog kazališta lutaka Split

3. Nagrada za najbolju režiju ANICI TOMIĆ  za predstavu Mala Frida Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba

4. Dvije nagrade  za najbolje glumačko ostvarenje:

-  DOMAGOJU IVANKOVIĆU za uloga Oca u predstavi Mala Frida, Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba

 - TAMARI KUČINOVIĆ za ulogu Tvora u  predstavi Srce veće od mene samog,  Gradskog kazališta lutaka Rijeka

5. Nagrada „Zdenka Mišura“ za najveći kazališni izazov predstavi AUT u produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba

Žiri je dodijelio i tri posebne nagrade za izuzetna umjetnička ostvarenja:

6. Nagrada za jedinstvo glumačke igre IRENI BAUSOVIĆ TOMLJANOVIĆ i DOMINIKU KARAKAŠIĆU,

ansamblu predstave Caffe Kraljevstvo,  Kazališta lutaka Zadar

7. Nagrada za umjetnički doseg u spoju lutkarstva, kazališta objekta i dramske igre  autorskom timu i ansamblu predstave SLONIĆ DIŠTONIĆ,  Gradskog kazališta lutaka Split

8. Nagrada za inovativnost scenskog jezika autorskom timu i ansamblu predstave SRCE VEĆE OD MENE SAMOG Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Svoju nagradu za najbolju predstavu dodijelio je i dječji žiri, a prema njihovom sudu također je najbolja predstava ,,Caffe Kraljevstvo''  Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Obrazloženja žirija pročitajte ovdje.

 

NAGRADE NATJEČAJA ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ZA LUTKARSKO I KAZALIŠTE ZA DJECU 2022. 

Proglašenje nagrada Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko i kazalište za djecu tradicionalno je uvod u novo izdanje festivala Mali Marulić koji će se ove godine u Splitu održati petnaesti put i to od 11. do 14. travnja. Tekstove pristigle pod šiframa čitale su članice stručnog žirija  Marina Vujčić, Tamara Kučinović i Jelena Kovačić  i između 24 prijavljena teksta izdvojile i odlučile nagraditi tri teksta. Prvu nagradu dodijelile su  tekstu ELIDINO GALAKTIČKO PUTOVANJE, autorice Lucije Klarić, drugu nagradu tekstu KUPUS JE SVE, autorice Ane Pisac – Serezlija i treću nagradu tekstu IZA DUGE, autorice Nives Madunić-Barišić. Obrazloženja nagrada pročitajte ovdje.

Čestitamo nagrađenim autoricama kojima će nagrade biti uručene  11. travnja 2022. u Gradskom kazalištu lutaka Split, u sklopu programa svečanog otvaranja Festivala. Pokrovitelj Natječaja kojemu je cilj motiviranje i promicanje domaćeg dramskog pisma za dječje i lutkarsko kazalište  je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

ODABRANE PREDSTAVE ZA 15. MALI MARULIĆ!

Za sudjelovanje na 15. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić, koji će se održati od 11. do 14. travnja u Splitu, prijavljene su 24 predstave od kojih je izbornik Igor Tretinjak odabrao sedam za natjecateljski dio programa. Zahvaljujemo svim kazalištima na prijavljenim predstavama i čestitamo nagrađenima. Veselimo se susretu u Splitu!

 

Odabrane predstave:

1. Gradsko kazalište lutaka Rijeka, "Srce veće od mene samog", Tamara Kučinović, r. Tamara Kučinović

2. Gradsko kazalište lutaka Split, "Slonić Dištonić", Siniša Novković, r. Siniša Novković

3. Gradsko kazalište Žar ptica, "Mala Frida", Anica Tomić i Jelena Kovačić, r. Anica Tomić

4. Kazališna družina Pinklec, "Plavo sunce na žutom nebu", Ivona Marciuš, r. Romano Bogdan

5. Kazalište lutaka Zadar, "Caffe Kraljevstvo", Vanja Jovanović i Patrik Grgurec, r. Vanja Jovanović

6. Mala scena, "Aut", Paško Vukasović i Ivana Vuković, r. Paško Vukasović

7. Teatar Poco Loco, "Priča bez veze", Ante Zaninović/Dunja Fajdić/ Maja Katić, r. Maja Katić

 

Dodjelom nagrada stručnog i dječjeg žirija i izvedbom predstave ''Flekavac'' Gradskog kazališta Rijeka završen je 14. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić!

Stručni žiri u sastavu dr.sc. Jasna Jasna Žmak, dramatičarka, spisateljica i dramaturginja, Mario Kovač, redatelj i Paolo Tišljarić, redatelj i kazališni producent, najboljom predstavom u cjelini proglasio je predstavu ,,Lovci na snove'' u režiji Morane Dolenc i produkciji Lutkarske organizacije – LOFT.

Ostale nagrade su:

Nagrada za najbolju režiju –Morani Dolenc za režiju predstave ''Lovci na snove'' Lutkarske organizacije LOFT

Nagrada za najbolji tekst –Nini Mitrović za tekst predstave ''Flekavac'' Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje –Ana Mariji Veselčić za ulogu u predstavi ''Miš u toću'' Gradskog kazališta lutaka Split

Nagrada za kolektivnu glumačku igru – ansamblu predstave ''Adriatico'' Talijanske drame HNK Ivana Pl. Zajca iz Rijeke i Gradskog kazališta mladih Split

Nagrada ''Zdenka Mišura'' za najveći kazališni izazov – autorsko-skladateljskom tandemu Ivana Đula i Luka Vrbanić za predstavu ''Flekavac'' Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Obrazloženja žirija pročitajte ovdje.

Svoju nagradu za najbolju predstavu dodijelio je i dječji žiri, kojeg su činili učenici splitskih osnovnih škola, u sastavu Vito Bašić, Rafaela Mari Schreiber, Pjer Petrov, Roza Maroević,  a prema njihovom sudu najbolja je predstava Gradskog kazališta lutaka Split ''Miš u toću''.

Još jedno važno priznanje, povelja za životno djelo ,,Zvonko Festini'', koju dodjeljuju Hrvatski centar UNIMA i festival Lutkarsko proljeće, uručeno je glumici - lutkarici Gradskog kazališta lutaka Split Alin Antunović za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. .

14. Mali Marulić održan je od 28. rujna do 2.listopada u Splitu, a izbornik ovogodišnjeg festivala bio je dr.sc. Igor Tretinjak koji je između 20 prijavljenih predstava odabrao njih osam u natjecateljski dio programa. Program festivala je realiziran u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih i Hrvatskom narodnom kazalištu.

Zahvaljujemo svim sudionicima Malog Marulića i čestitamo nagrađenima!

 

14. FESTIVAL HRVATSKE DRAME ZA DJECU ''MALI MARULIĆ''

28. rujna– 2. listopada 2021.

 

Prilagođavajući se okolnostima, drugu godinu za redom Mali Marulić  ćemo održati u jesenskom terminu, ponosni jer smo uspjeli održati kontinuitet festivala. I ove će jeseni u Split doći najbolje prošlogodišnje predstave, nastale prema predlošcima hrvatskih autora, a koje je među 20 prijavljenih odabrao ovogodišnji izbornik dr.sc. Igor Tretinjak. 

Tijekom pet festivalskih dana, na pozornicama triju splitskih kazališta, bit će izvedeno 8 naslova profesionalnih kazališta iz Zagreba, Rijeke, Zadra i Splita, a  bit će održana i čitanja nagrađenih tekstova Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić.

Čim završi 14. izdanje festivala, krećemo s pripremama za 15. koje planiramo održati u uobičajenom proljetnom terminu, u travnju, mjesecu izdavanja Judite Marka Marulića po kojemu naš festival nosi ime. U godini u kojoj Hrvatska obilježava veliki jubilej, 500. obljetnicu prvotiska Judite, važno je podsjetiti na ciljeve festivala i njegov značaj za splitsku i nacionalnu kulturu.

Mali Marulić utemeljen je s ciljem motiviranja domaćeg dramskog pisma za djecu i poticanja produkcije predstava za djecu nastalima prema tekstovima hrvatskih autora, zbog čega je izuzetno značajan za nacionalnu kulturu.  Još uvijek je i jedini profesionalni kazališni festival za djecu u Splitu i Splitsko - dalmatinskoj županiji zbog čega je i neprocjenjivo važan za naš grad jer publici i umjetnicima omogućuje uvid u stvaralaštvo kazališta iz drugih centara kulture.

 

ODABRANE PREDSTAVE 14. FESTIVALA MALI MARULIĆ 

Na ovogodišnjem festivalu bit će izvedeno 8 naslova domaćih autora, u izboru selektora Igora Tretinjaka:

1. Gradsko kazalište lutaka Rijeka /Nina Mitrović: FLEKAVAC /redateljica Renata Carola Gatica

2. Gradsko kazalište lutaka Split/ Ivana Vuković: MIŠ U TOĆU /redatelj Ivan Plazibat

3. Kazalište lutaka Zadar/ Filip Jurjević i Vinko Radovčić: PAZI ŠTO GOVORIŠ /redatelj Vinko Radovčić

4. Kazalište Prijatelj/  Hrvoje Zalar: HRVATSKE VILE I VJEŠTICE /redatelj Hrvoje Zalar

5. Lutkarska organizacija koju fakat trebamo/ LOVCI NA SNOVE /redateljica Morana Dolenc

6. Kazalište Mala scena/ Ivana Brlić-Mažuranić: SUNCE DJEVER I NEVA NEVIČICA /redatelj Ivica Šimić

7. Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca i Gradsko kazalište mladih Split/ Siniša Novković: ADRIATICO /redatelj Siniša Novković

8. Gradsko kazalište Žar ptica/ Vesna Kosec-Torjanac: HOĆU-NEĆU /redatelj Dubravko Torjanac

Nagrade Mali Marulić za najbolji tekst idu četirima autoricama!

Danas je trebao započeti 14. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić koji je, kako smo ranije objavili, zbog epidemiološke situacije odgođen i premješten na jesenski termin.  Nisu ipak zaustavljeni svi festivalski programi, a marljivo je radio stručni žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić, u sastavu Ana Prolić, dramaturginja i redateljica, Mario Kovač, redatelj i Branimir Rakić glumac, lutkar i redatelj u lutkarskom kazalištu.

Žiri je pročitao 19  tekstova pristiglih na Natječaj u roku do 11. siječnja 2021. i odlučio nagraditi tri teksta, odnosno četiri autorice!

Najboljim je proglašen tekst BIJELCI autorice Hane Veček kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dijele  Maja Katić i Dunja Fajdić, koautorice nagrađenog teksta  SVIJET OKO PUTA , dok je treću nagradu osvojila Luiza Bouharaoua za tekst JAJO I STRAŠNI STRAH.

Zahvaljujemo žiriju i svima koji su poslali svoje tekstove na ovogodišnji Natječaj, a najiskrenije čestitamo nagrađenim spisateljicama kojima ćemo nagrade uručiti u programu svečanog otvaranja festivala Mali Marulić u rujnu 2021.

Glavni pokrovitelj Natječaja najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Obrazloženja žirija pročitajte ovdje. 

 

NAGRADE NATJEČAJA ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ZA LUTKARSKO KAZALIŠTE I KAZALIŠTE ZA DJECU MALI MARULIĆ 2020.

U dobroj vjeri da će se situacija što skorije smiriti, a Mali Marulić održati u 2020., obavještavamo vas da je žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu pročitao pristigle tekstove i proglasio nagrađene.
U roku do 6. siječnja 2020. godine na Natječaj za najbolji dramski tekst lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić pristiglo je 18 tekstova. Žiri u sastavu Sanja Vidan, Ivana Vuković i Jasen Boko u uži je izbor uvrstio sedam tekstova. Prvu nagradu žiri je dodijelio tekstu BIJELI GREBENI Marte Mekovec de Carvalho Pokupić, drugu nagradu tekstu KAKO JE BLUNO POSTAO BRUNO Ozane Ramljak, a treću nagradu tekstu UŠTIMAMAC Andrijane Grgičevć.
Čestitamo nagrađenim autoricama kojima će nagrade biti uručene na svečanom otvaranju Festivala Mali Marulić!

Obrazloženje žirija pročitajte ovdje

 

ODABRANE PREDSTAVE 13. FESTIVALA MALI MARULIĆ 

Nakon odgledanih 27 predstava, izbornik Goran Golovko odabrao je 10 predstava za sudjelovanje u natjecateljskom dijelu programa 13. Festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“.

August Šenoa: POSTOLAR I VRAG / redatelj: Siniša Novković / produkcija: Gradsko kazalište mladih

Ivan Kušan: LAŽEŠ, MELITA / redatelj: Ivan Plazibat / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split

Mato Lovrak: VLAK U SNIJEGU / redatelj: Dražen Ferenčina / produkcija: Kazalište lutaka Zadar

Ana Prolić: KAO VODA / redatelj: Romano Bogdan / produkcija: Kazališna družina Pinklec (u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu)

August Šenoa: KAMENI SVATOVI / redateljica: Frana Marija Vranković / produkcija: Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb

Prema motivima dječjih pjesmica i brojalica: PLIVA PATKA PREKO DRAVE / redateljica: Jelena Sitar Cvetko / produkcija: Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Ana Prolić: KATIN TAJNI ZAČIN / redateljica: Ana Prolić / produkcija: Gradsko kazalište lutka Split

Ksenija Zec i Saša Božić: KRPIMIRCI / autorski projekt: Ksenije Zec i Saše Božića / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka (u koprodukciji s Kazališnom družinom Pinklec)

Petra Cicvarić: NA TRAGU / redatelj: Peđa Gvozdić/ produkcija: Gradsko kazalište Zorin Dom

Dunja Fajdić: ČUDESNE STRANICE MALE DANICE / redateljica: Morana Dolenc / produkcija: Teatar Poco Loco

Zahvaljujemo svim kazalištima na prijavama za ovogodišnji Mali Marulić i čestitamo odabranima!

 

12. FESTIVAL HRVATSKE DRAME ZA DJECU MALI MARULIĆ

12. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić održat će se u Splitu od 9. do 12. travnja 2019.

Ovogodišnji izbornik Ivan Plazibat odabrao je 8 predstava za sudjelovanje u natjecateljskom dijelu programa 12. Festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“.

1. Ivana Đula i Milica Sinkauz: AVANTURE MALOG JUJU / redateljica: Renata Carola Gatica / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

2. Ratko Zvrko: GRGA ČVARAK / redatelj: Dario Harjaček / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split

3. Ana Prolić: NIKOMU PRAVO / redateljica: Ana Prolić / produkcija: Kazalište lutaka Zadar

4. Petra Cicvarić: U POTRAZI ZA SLOVOM R / redatelj: Peđa Gvozdić / produkcija: Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac

5. Tamara Kučinović: ZAMRZNUTE PJESME / redateljica: Tamara Kučinović / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

6. Ivana Francišković Olrom: ČUDAK ŠUMEK / redateljica: Morana Dolenc / produkcija: Kotar teatar (u koprodukciji s kazalištem Mala scena)

7. Anica Tomić i Jelena Kovačić: MOJ RAZRED 2. B / redateljica: Anica Tomić / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split

8. Kristijan Ugrina: ZDRAV I ČIST DOM, TO JE BAŠ PO MOM / redatelj: Kristijan Ugrina / produkcija: Zagrebačko kazalište mladih.

Zahvaljujemo svim kazalištima na prijavama za ovogodišnji Mali Marulić i čestitamo odabranima. 

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Marija Sekelez, glumica i kazališna producentice, Igor Tretinjak, teatrolog, profesor hrvatskog jezika i književnosti i kazališni kritičar, Selma Spahić, redateljica, Siniša Novković, glumac, kazališni autor i redatelj te doc.dr.sc. Višnja Rogošić, teatrologinja, posljednjeg dana festivala dodijelit će nagrade najboljim ostvarenjima, dok će jednu nagradu, za najbolju predstavu po njihovom sudu, dodijeliti dječji žiri.

 

NAGRADE NATJEČAJA ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ZA LUTKARSKO KAZALIŠTE I KAZALIŠTE ZA DJECU MALI MARULIĆ 2019.

U roku do 6. siječnja 2019. na Natječaj za dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić  pristiglo je 18 tekstova.  Žiri u sastavu Ana Prolić, Belmondo Miliša i Jasen Boko u uži je izbor uvrstio pet tekstova. Prvu nagradu žiri je dodijelio tekstu RIBE U NEVOLJI Petre Cicvarić, a drugu tekstu SONATA ZA KANTU ZA SMEĆE Kristine Gavran. Treća nagrada nije dodijeljena, a detalje odluke pročitajte u obrazloženju žirija ovdje.

Čestitamo Petri Cicavrić i Kristini Gavran kojima će nagrada biti uručena 9.4. u programu svečanog otvaranja Festivala Mali Marulić.

 

11. FESTIVAL HRVATSKE DRAME ZA DJECU MALI MARULIĆ

11. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić održat će se u Splitu od 9. do 13. travnja 2018. u Splitu, a umjesto uobičajena četiri, trajat će čak pet dana tijekom kojih će biti izvedeno čak 10 predstava u natjecateljskom dijelu programa, te jedna izvan konkurencije. Osim predstava, održat će se slušaonice radioigre za djecu, u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu čitat će nagrađene tekstove Natječaja Mali Marulić.

Za sudjelovanje na jedanaestom Malom Maruliću prijavljeno je ukupno 25 predstava, a izbornica Ana Prolić je odabrala 10 naslova:

WANDA LAVANDA, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autorica: Jelena Tondini, redateljica: Morana Dolenc;

SOM NA CILOME SVITU, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica: Olja Savičević Ivančević,  redateljica: Renata Carola Gatica;

OD ATOMA DO STANICE, Gradsko kazalište mladih, Split, autor i redatelj: Siniša Novković;

DURICA – MALE LJUBAVI, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb, autor: Ivica Bednjanec,  redateljica: Renata Carola Gatica;

DINDIM, O NJEŽNOSTI, Umjetnička organizacija Gllugl, Varaždin, autorica i redateljica: Tamara Kučinović;

PUŽ MUŽ, Kazališna družina Pinklec, Čakovec, autorica: Tanja Novak, redatelj: Romano Bogdan;

PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA, Kazališna družina Pinklec, Čakovec,

MUKA MALOG VUKA, Kazalište Mala scena, Zagreb, autori: Renato Baretić, Davor Šunk i Bruno Margetić  redateljica: Morana Dolenc;

TKO NEMA U VUGLA, GOOGLA, Gradsko kazalište Sisak, autorica: Petra Cicvarić, redatelj: Peđa Gvozdić;

ŠPORKI ŠPIRO I NEPOSLUŠNA TONKA, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica: Olja Savičević Ivančević, redatelj: Ivan Plazibat.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Iva Gruić, dramaturginja, dramska pedagoginja i kazališna kritičarka, Nina Mitrović, dramska spisateljica i Olja Lozica, redateljica i dramaturginjaposljednjeg dana festivala dodijelit će nagrade najboljim ostvarenjima, dok će jednu nagradu, za najbolju predstavu po njihovom sudu,  dodijeliti dječji žiri.

 

Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić

Na ovogodišnji Natječaj Mali Marulić u roku do 7. siječnja pristigla su ukupno 22 dramska teksta, a o nagradama za pristigle tekstove odlučio je tročlani stručni žiri u sastavu  Ivan Plazibat, Olja Lozica i Belmondo Miliša. Članovi ovogodišnjeg žirija prvu su nagradu dodijelili tekstu KAMO SU POBJEGLE BOJE? autorice Lede Festini Jensen, drugu nagradu tekstu TEPIH NA RAŽNJU  autorice Jasne Jasne Žmak, a i treću nagradu ravnopravno dijele tekstovi MALA MRAZ autorice Jasmine Kallay i NIŠTA STRAŠNO autorica Ivane Đule i Milice Kostanić. 

 

Nagrade za najbolje tekstove će biti dodijeljene 10. travnja na središnjoj svečanosti festivala u Gradskom kazalištu lutaka Split, u sklopu koje će biti izvedena već nagrađivana predstava Kazališne družine Pinklec „Preko sedam mora, preko sedam gora“, autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovat će gotovo 100 kazališnih umjetnika i gostiju, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja.

Festivalski programi, njih ukupno 21, događat će se na nekoliko lokacija - u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, Gradskoj knjižnici Marka Marulića i u splitskim osnovnim školama.

 

Detaljan program 11. Malog Marulića dostupan je na stranicama GKL-a Split www.gkl-split/marulic.

 

UMJETNIČKO-STRUČNIM KOLOKVIJEM U ZAGREBU ZAPOČEO 10. MALI MARULIĆ

Umjetničko-stručnim kolokvijem „Suvremeno - hrvatsko dramsko kazalište za djecu“ na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i pozdravnim govorom dr.sc. Ive Hraste Sočo, pomoćnice ministrice kulture RH, jučer, 6. travnja započeo je 10. Festival hrvatske drame Mali Marulić, odnosno zagrebački dio ovogodišnjeg programa koji se događa u dva grada. Ministarstvo kulture kontinuirano podupire Festival od njegova utemeljenja 2008., a ovo izdanje čak u nešto povećanom iznosu, upravo na ime kolokvija. Pomoćnica ministrice dr.sc. Iva Hraste Sočo čestitala je organizatorima festivala Gradskom kazalištu lutaka Split i zaželjela uspješan festival, te je u osobno i u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, uputila organizatoru Festivala Gradskom kazalištu lutaka Split i svim sudionicima Festivala, suradnicima čestitke.

Naglasila je kako „od svog osnutka 2008. godine Festival odlikuje jedinstvena koncepcija predstavljanja kvalitetnih profesionalnih predstava za djecu po predlošku hrvatskih dramskih autora. Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, koji je sastavni dio Festivala, snažno upotpunjuje i podupire programske i umjetničke ciljeve Festivala. Ukazivanje na važnost i poticanje ove sastavnice dramskog stvaralaštva važan su doprinos suvremenoj hrvatskoj književnosti i kazalištu za djecu i mlade."

Ističući značaj Festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“, a uoči održavanja 10. jubilarnog Festivala, pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo izrazila je podršku i želju za daljnjim uspješnim radom i postignućima.

Na kolokviju su sudjelovali stručnjaci i autori iz područja kazališta Tomislav Zajec, dr.sc. Matko Botić, Jelena Kovačić, Magdalena Lupi Alvir, dr.sc. Iva Gruić, Saša Božić i dr.sc. Livija Kroflin svojim izlaganjima na temu kolokvija, dok se drugi dio nastavio razgovorom na teme autorske originalnosti u predstavama i dramskim tekstovima koji koriste motive drugih izvornika, te suodnosa dramskog teksta i izvedbe u dramskim predstavama.
Svi radovi izloženi na kolokviju bit će uskoro dostupni na web stranicama GKL-a Split, a do idućeg izdanja Festivala i objavljeni u Zborniku kolokvija.

 

JUBILARNI 10. MALI MARULIĆ ZAPOČINJE U ZAGREBU 

Jubilarni 10. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić počinje u četvrtak, 6. travnja u Zagrebu umjetničko-stručnim kolokvijem „Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu“ , koji će se održati na Akademiji dramske umjetnosti. Eminentni stručnjaci i autori s ovog područja: Tomislav Zajec, dr.sc. Matko Botić, Jelena Kovačić, Magdalena Lupi Alvir, dr.sc. Iva Gruić, Saša Božić i dr.sc. Livija Kroflin, predstavit će se svojim izlaganjima na zadanu temu. U drugom dijelu dana održat će se okrugli stol na kojem će sudionici izlagači i gosti razgovarati o suodnosu dramskog teksta i dramske izvedbe, autorstvu predstave te kriterijima selekcije predstava za festival Mali Marulić.

Pitanje o odnosu dramskog teksta i dramske predstave u središtu je pozornosti posljednjih godina, a snažno je vidljivo na oba festivala nacionalne drame, Malom Maruliću i Marulićevim danima na kojima prevladava tzv. autorsko kazalište, odnosno produkcije koje ne polaze od teksta kao ishodišta dramskog kazališta. Stoga će kolokvij i okrugli stol postaviti pitanja o  složenom odnosu dramskog teksta i autorskog kazališta. Kolokvij je otvoren za goste, a prisustvovat će mu i dr.sc. Iva Hraste Sočo pomoćnica ministrice kulture RH dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, Marija Tudor ravnateljica GKL-a Split i festivala Mali Marulić, dok će u ulozi moderatora biti Jasen Boko, dramaturg i producent u splitskom HNK.

Festival će u Zagrebu trajati do 8. travnja, a bit će izvedene selektirane predstave triju zagrebačkih kazališta koje zbog aktualnih političkih, odnosno financijskih (ne) prilika nisu mogle gostovati u Splitu, već će igrati na svojim matičnim pozornicama gdje će ih gledati stručni žiri.

Od ponedjeljka 10. travnja program će se nastaviti u Splitu izvedbama predstava još četiri kazališta, iz Splita, Dubrovnika, Rijeke i Osijeka. Tijekom festivala dogodit će se ukupno 19 programa – osim predstava, i čitanja nagrađenih dramskih tekstova, te slušaonice radio-igre za djecu, u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija.

Za sudjelovanje na jubilarnom desetom Malom Maruliću prijavljeno je ukupno 26 predstava iz Hrvatske i Slovenije, a izbornik Tomislav Zajec je odabrao sedam koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa.

LEGENDA O BESKRAJNOM MORU, Kazalište Marina Držića, Dubrovnik, autorica: Olja Savičević Ivančević, redatelj: Ivan Plazibat;

BAJKA O ŽAR PTICI, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb, autorica i redateljica: Ivica Boban;

LJUBITI, SAMO LJUBITI, Teatar Poco Loco (koprodukcija s Centrom mladih Ribnjak), Zagreb, autor: Zvonimir Balog, redateljica: Renata Carola Gatica;

PUŽ, Kazalište Mala scena, Zagreb, autorica: Maja Hrgović, redatelj: Staša Zurovac;

U ZVIJEZDE, Gradsko kazalište lutaka Split, autori i redatelji: Ksenija Zec i Saša Božić;

NIJE ME STRAH, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, autorica: Dubravka Pađen Farkaš, redateljica: Ljudmila Fedorova;

BEBA BEBAČ, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autor i redatelj: David Petrović.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Ana Prolić, dramaturginja i redateljica, Dario Harjaček, redatelj i Anastasija Jankovska, glumica splitskog HNK, dodijelit će 12. travnja nagrade najboljim ostvarenjima. Svoju nagradu, pak, po prvi put neće dodijeliti peteročlani dječji žiri (na plakatu) jer će ostati uskraćen za gledanje zagrebačkih predstava. Od nove vlasti koja će se formirati nakon izbora u svibnju, GKL očekuje refundaciju svih sredstava koja je grad osiguravao ovom Festivalu od utemeljenja 2008. godine, a s kojim će naknadno ugostiti tri predstave koje ostaju u Zagrebu.

Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu

Na ovogodišnji Natječaj Mali Marulić u roku do 8. siječnja pristigla su ukupno 34 dramska teksta, a o nagradama za pristigle tekstove odlučio je tročlani stručni žiri u sastavu Jasen Boko, Ivan Plazibat i Ana Prolić. Članovi ovogodišnjeg žirija prvu su nagradu dodijelili tekstu PISMA NA KRAJU ŠUME autorice Jasne Jasne Žmak, drugu nagradu tekstu NA LEĐIMA SLONA autorice Lade Martinac Kralj i treću nagradu tekstu U POTRAZI ZA SLOVOM R autorice Petre Cicvarić. (Obrazloženje žirija pročitajte ovdje.)

Autorima će nagrade biti uručene u programu centralne svečanosti Malog Marulića u Splitu 10. travnja, dok će u nastavku programa biti izvedena predstava Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika LEGENDA O BESKRAJNOM MORU, autorice Olje Savičević Ivančević, u režiji Ivana Plazibata.