Himnom „Priča nam je kuća“ sinoć je u GKL-u započela centralna svečanost 10. Malog Marulić

11.04.2017.

Premijernom izvedbom himne festivala „Priča nam je kuća“ sinoć je započela centralna svečanost jubilarnog Malog Marulića. Stihove Olje Savičević Ivančević uglazbila je Tamara Obrovac, a neodoljivi mališani iz DV-a More i Glazbene škole Josip Hatze svojom su izvedbom razgalili publiku u prepunoj dvorani GKL-a i tako na najljepši mogući način čestitali Malom Maruliću deseti rođendan! 
U nastavku programa, stručni žiri Natječaja za najbolji dramski tekst dodijelio je nagrade Jasni Jasni Žmak, Ladi Martinac Kralj i Petri Cicvarić, autoricama nagrađenih tekstova, uz obrazloženja koja možete pročitati ovdje.
Tomislav Zajec, selektor ovogodišnjeg natjecateljskog dijela programa, u svom je govoru istaknuo važnost Malog Marulića kao jedinog festivala za djecu koji se kroz svoje programske odrednice u potpunosti posvetio promoviranju i podržavanju predstava autorskih projekata i dramskih tekstova nastalih rukama hrvatskih dramskih autorica i autora i zaželio da se već iduće godine ponovno u cijelosti održi u Splitu.
Ravnateljica GKL-a Marija Tudor naglasila je da je svako novo izdanje Festivala nova prilika za podsjetiti na nužnost osobite pažnje i odnosa prema domaćem tekstu i domaćim autorima bez kojih ne može biti relevantnog hrvatskog kazališta, kako za djecu tako i za odrasle, te da je odgovornost za takvo kazalište prvenstveno na institucijama uprave našeg društva koje moraju naročito podržavati domaće autore i kazališta koja im otvaraju prostor. 
Obećala je i da će do kraja godine osigurati gostovanje triju zagrebačkih predstava na pozornici GKL-a, pred splitskom publikom i dječjim žirijem.
U ime grada Splita, koji je od utemeljenja financijski kontinuirano podržavao festival, prisutne je pozdravila Ivana Viđak Bjedov iz Službe za kulturu i naglasila kako će grad Split nastaviti podupirati ovaj značajan festival koji najmlađe oplemenjuje i izgrađuje kroz umjetnost, jer je ulaganje u djecu ono što se uvijek višestruko isplati, te izrazila uvjerenje da će se ovogodišnja „krizna“ situacija uskoro stabilizirati, a Mali Marulić se ubuduće u cijelosti održavati u Splitu uz potporu svog Grada. 
U nastavku programa izvedena je predstava Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, „Legenda o beskrajnom moru“, prema tekstu Olje Savičević Ivančević, u režiji Ivana Plazibata i u izvedbi glumaca Damira Klemenića, Nike Burđelez, Zdeslava Čotića, Hrvoja Sebastijana, Bojana Beribaka i Edija Jerteca.