< Povratak

SEZONA / Program 2017/2018

Za uzrast:
Trajanje: 45
Olja Savičević Ivančević

ŠPORKI ŠPIRO I NEPOSLUŠNA TONKA

Redatelj: Ivan Plazibat / Scenograf: Ozren Bakotić / Kostimografkinja: Ana Marin / Skladateljica: Tamara Obrovac / Scenski pokret: Damir Klemenić

Igraju: Ana Marija Veselčić, Petar Konkoj, Milana Buzolić Vučica, Tvrtko Štajcer, Andrea Majica, Sanja Vidan, Ivica Beatović , Milena Blažanović, Ana Uršula Najev i Franjo Đaković.

Nakon nagrađivane predstave „Moj prijatelj Mačkodlak“, Ivan Plazibat u GKL-u ponovno režira tekst Olje Savičević Ivančević, splitske spisateljice čije romane, zbirke pjesama i priča, prevedene na desetak jezika,  posljednjih godina čita publika diljem svijeta.

Ima puno gradova na svijetu, ali postoji samo jedan grad u kojem je uvijek, od početka do kraja tjedna, utorak. Zato je taj grad i dobio takvo ime - Utorak. Građani Utorka redom su ljubazni i pristojni i nikome ne pada napamet prekršiti pravila koja osiguravaju red u gradu.

U Utorku živi vesela i brbljava djevojčica Tonka koja se teško uklapa u pravila tog uglađenog i pomalo dosadnog grada. Ostali građani njezino ponašanje smatraju lošim, pa je nazivaju Neposlušna Tonka. 

Ali kada jednog jutra Tonka ne prozbori niti riječi, roditelji shvate da je njihova brbljavica izgubila svoj glas te oglasom zamole poštenog nalaznika da joj ga vrati. Oglas će doći u ruke i Šporkom Špiru, dječaku koji živi u pričama otkada je iz Utorka pobjegao u naopak i neuredan svijet.

Tako počinje jedno veliko prijateljstvo i velika avantura, kazališna igra u kojoj se spajaju dva nespojiva svijeta: svijet reda i discipline i svijet kaosa u kojem je sve prepušteno slučaju. U njemu živi i neobično biće iz roditeljskih prijetnji - Igruša Plakuša. Priča o Tonki i Špiru posveta je svim nezaboravnim likovima nestašnih dječaka i djevojčica koji su nas prvi učili hrabrosti, slobodi i koji su nas prvi poveli u avanturu djetinjstva kao što su Huck FinnPuckoPipi Duga ČarapaPero KvržicaAlisaPetar Pan i ostali.

Premijera: 7. listopada 2017.