< Povratak

SEZONA / Program 2019/2020

Video:
Za uzrast:
Trajanje: 65 min
Ivan Kušan
Ivan Plazibat

LAŽEŠ, MELITA

Redatelj: Ivan Plazibat / Dramatizacija: Ivana Vuković / Scenski pokret: Damir Klemenić / Glazba i songovi: Saša Antić / Scenograf: Slaven Raos / Kostimografkinja: Ana Marin/ Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki / Oblikovatelj tona: Franko Perić

Igraju: Ana Marija Veselčić, Tvrtko Štajcer, Branimir Rakić, Sara Ivelić, Ivan Medić, Nika Petrović, Franjo Đaković, Milana Buzolić-Vučica i Milena Blažanović. 

Roman za djecu Lažeš, Melita objavljen je 1965. godine otkada je doživio mnoga izdanja i postao nezaobilazna književna točka svakom školarcu u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Domaćoj i međunarodnojpopularnosti romana značajno je pridonijela i istoimena kultna serija iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uspješne su bile i mnoge kazališne adaptacije, a naša, u režiji Ivana Plazibata, bit će ujedno i prva na splitskoj sceni. Iako je od prvog izdanja prošlo više od 50 godina, roman Lažeš, Melita još uvijek je svjež, suvremen i uvjerljiv, blizak svakoj novoj generaciji, i s pravom se naziva suvremenim klasikom. Djevojčica Melita svojom bujnom maštom izluđuje roditelje, brata i prijatelje. Neprestano nadograđuje i preoblikuje događaje koji su se stvarno zbili i izmišlja nove. Kad jednog dana Melitina mama, također zbog nečije malene laži, otputuje iz grada, tata i brat isplaniraju urotu kojom će je odučiti od tolikog izmišljanja.

Kušan nam pokazuje univerzalne ljudske osobine i karakteristike dječjeg sazrijevanja. Otvara problem dječjeg pretjerivanja i naoko nevinog lažuckanja odraslih, napipavajući ključnu granicu između mašte i laži, između društveno prihvatljivih bijelih laži i onih pravih koje mogu naškoditi.

 

Lažeš, Melita: Laž, lažuckanje i varijacije na temu

Kristina Tešija, gledam.org (8.10.2019.)

 

Splitska "Lažeš, Melita" čuva sve vrline Kušanovog romana, uz songove Saše Antića kao dodanu vrijednost

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija (5.10.2019.)