< Povratak

SEZONA / Program 2019/2020

Za uzrast:
Ivan Kušan
Ivan Plazibat

LAŽEŠ, MELITA

Redatelj: Ivan Plazibat / Dramatizacija: Ivana Vuković / Scenski pokret: Damir Klemenić / Glazba: Saša Antić / Scenografija: Slaven Kos / Kostimi: Ana Marin/ Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki / Oblikovanje tona: Franko Perić

Igraju: Ana Marija Veselčić, Nika Petrović, Milana Buzolić-Vučica, Ivan Medić, Franjo Đaković, Sara Ivelić, Branimir Rakić, Tvrtko Štajcer i Milena Blažanović.

 

Roman za djecu Lažeš, Melita objavljen je 1965. godine otkada je doživio mnoga izdanja i postao nezaobilazna književna točka svakom školarcu u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Domaćoj i međunarodnojpopularnosti romana značajno je pridonijela i istoimena kultna serija iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uspješne su bile i mnoge kazališne adaptacije, a naša, u režiji Ivana Plazibata, bit će ujedno i prva na splitskoj sceni. Iako je od prvog izdanja prošlo više od 50 godina, roman Lažeš, Melita još uvijek je svjež, suvremen i uvjerljiv, blizak svakoj novoj generaciji, i s pravom se naziva suvremenim klasikom. Djevojčica Melita svojom bujnom maštom izluđuje roditelje, brata i prijatelje. Neprestano nadograđuje i preoblikuje događaje koji su se stvarno zbili i izmišlja nove. Kad jednog dana Melitina mama, također zbog nečije malene laži, otputuje iz grada, tata i brat isplaniraju urotu kojom će je odučiti od tolikog izmišljanja.

Kušan nam pokazuje univerzalne ljudske osobine i karakteristike dječjeg sazrijevanja. Otvara problem dječjeg pretjerivanja i naoko nevinog lažuckanja odraslih, napipavajući ključnu granicu između mašte i laži, između društveno prihvatljivih bijelih laži i onih pravih koje mogu naškoditi.