< Povratak

MALI MARULIĆ 2019/2020

Za uzrast:
Trajanje: 45 min
Ratko Zvrko

GRGA ČVARAK

Gradsko kazalište lutaka Split

Redatelj: Dario Harjaček / Dramaturginja: Ana Prolić / Scenografkinja: Vesna Režić / Kreatorica lutaka i kostimografkinja: Ana Marin / Autor glazbe: Gordan Tudor / Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki

Igraju: Franjo Đaković, Petra Kovačić, Alin Antunović, Ivan Medić, Andrea Majica, Tvrtko Štajcer i Branimir Rakić.

Scenska adaptacija poznate pjesme Ratka Zvrke o dječaku koji sve radi naopačke bavi se djecom koju se etiketira kao neposlušnu, zločestu, neprilagođenu, neodgojenu, nezainteresiranu, manje sposobnu (a posljedično i manje vrijednu). Djecom čija emocionalna impulzivnost postaje kamen spoticanja njima samima, njihovim obiteljima, njihovoj okolini te rezultira nerazumijevanjem, odbacivanjem, isključivanjem i osudom. Takva djeca, poljuljanog samopouzdanja, teže uče socijalne vještine, teže stječu prijatelje, teže pronalaze svoje mjesto pod suncem. Sve im to, dakako, donosi osjećaj manje vrijednosti i krivnje, zbunjenost, nesigurnost, tugu.

U svjetlu znanstvenih spoznaja – kako o tome što se to zbiva u glavama, tijelima, srcima takve djece, tako i o tome kako im pristupiti i integrirati ih – ova predstava želi potaknuti gledatelje na propitivanje percepcije poznatog suharka i raščupanka, ali i sve druge drugačije, naopake djece, imajući u vidu i drugu stranu odnosa – djecu kojoj druga djeca remete mir, ulaze u privatni prostor, stvaraju buku. Ovaj je Grga Čvarak našao svoj put do toga da bude prihvaćen od okoline, kao i do toga da prihvati sam sebe. Baš takvog, savršeno naopakog. Na tom su putu i ostali likovi – i djeca i odrasli – stekli nove spoznaje, perspektive, ali i prijatelja.

Predstava Grga Čvarak na Malom Maruliću bit će izvedena 50. put od premijere u ožujku 2017. odgovarajući na pitanje Što je takav? Tko bi znao? Čas je dobar, čas je zao.